Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

RIBA – medicinska sestra

Robot RIBA radi kao negovateljica koja može premeštati nepokretne iz kreveta u invalidska kolica, čuvajući zdravlje negovateljica…


RIBA je robot koji na komandu može da podigne nepokretne pacijente iz kreveta i da ih postavi u kolica. Snažnija je od “obične” medicinske sestre pa joj “čuva kičmu” i garantuje bezbednost pacijentu. 

Ime je dobila od skraćenice za “robot za interaktivnu telesnu pomoć”, i prvi je robot koji može da podiže i premešta osobe, ali samo one lakše od 61 kilograma.

Ona to čini pomoću veoma snažnih “ruku” i senzora koji joj omogućavaju da bude nežna prema pacijentu. Pored toga ima i mikrofone i kamere za “komunikaciju” sa pacijentom i okruženjem.

RIBA je druga generacija robota ove vrste, a istraživači projekta RIKEN u okviru kog je nastala smatraju da joj je budućnost zagarantovana s obzirom na potrebe za ovakvom vrstom pomoći prilikom nege nemoćnih i nepokretnih lica.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija