Početna Magazin Godine Ekonomija Blokirano više od 250.000 tekućih računa građana

Blokirano više od 250.000 tekućih računa građana

Za samo mesec dana bilo je 7.030 novih slučajeva vlasnika tekućih računa koji ne mogu da izmire obaveze, pa je sada blokirano 255.507 računa građana.

Svaki peti radnik u Srbiji ne prima platu ili mu zarada kasni nekoliko meseci, 35.000 ljudi mesečno dobija manje od 21.000 dinara, koliko iznosi zakonski minimalac, a svakog dana mnogi ostaju bez posla. Za samo mesec dana bilo je 7.030 novih slučajeva vlasnika tekućih računa koji ne mogu da izmire obaveze, pa je sada blokirano 255.507 računa građana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iako kašnjenje građana u izmirenju pristiglih obaveza beleži rast, u Srbiji nije ni u najavi donošenje zakona o ličnom bankrotstvu, koji bi dužnike doveo u nešto povoljniji položaj u odnosu na poverioce, banke u ovom slučaju.

– Lični bankrot je institucija odavno poznata u zapadnim, uređenim ekonomijama, ali u zemljama bivše Jugoslavije još uvek predstavlja misaonu imenicu, osim Slovenije, koja je ovaj zakon uvela pre nekoliko godina, a nedavno je to učinila i Hrvatska – kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja “Efektiva”.

Lični bankrot se proglašava kada dužnik više nije u mogućnosti da redovno otplaćuje svoja dugovanja. Tada dolazi do popisivanja celokupne imovine i eventualnih prihoda dužnika. Dužnik dobija staratelja, nešto kao stečajni upravnik kod firmi koje proglase bankrot, koji zatim upravlja prihodima dužnika, odnosno ostavlja mu za potrebe života zakonski minimum (jednu trećinu plate), dok se ostalo prodaje radi namirenja duga poveriocima, piše Blic.