Početna Magazin Godine Čovek i smrt Šta se dešava sa implantima nakon smrti nosioca?

Šta se dešava sa implantima nakon smrti nosioca?

Šta se dešava sa protetičkim pomagalima i implantima nakon što nosilac umre, zapitao se Frenk Svejn, novinar BBC-a i krenuo u istraživanje.

Inertni ulošci kao što su implanti za grudi i veštački kukovi uglavnom se ne uklanjaju nakon smrti jer ne postoji dobar razlog za to, a oni ne predstavljaju opasnost za okruženje. Pejsmejkeri i ICD uređaji se često vade iz tela nakon smrti i skoro uvek pre kremacije, zato što baterije mogu da eksplodiraju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pošto se izvade, implanti se obično odbacuju – ni Evropska unija ni SAD, kao ni mnoge druge zemlje, ne dozvoljavaju ponovnu upotrebu medicinskih uređaja za implantaciju. Međutim, oni sve više nalaze put do zemalja u razvoju.

Budući da je cena pejsmejkera 4.000, a ICD uređaja čak 20.000 dolara, jedini način na koji milioni ljudi mogu da priušte sebi ovu opremu koja spašava život jeste da nabave polovnu. Ovo nama odmah zvuči kao već klasična priča o Zapadu koji zarađuje na muci Trećeg sveta, ali Svejn piše da je zapravo reč o dobrotvornim ustanovama.

Između ostalih, britanska organizacija Pace4Life skuplja pejsmejkere iz pogrebnih zavoda i šalje ih u Indiju. Časopis Annals of Internal Medicine nedavno je objavio rezultate američkog programa „Moje srce tvom srcu“ koji je zaključio da kod 75 pacijenata koji su dobili polovne ICD uređaje nije bilo zabeleženih ni infekcija ni kvarova.

U SAD-u postoji i organizacija Standing With Hope koja šalje polovne protetičke noge u Ganu. Suosnivač ove dobrotvorne ustanove i sama već dugo koristi prostetička pomagala, pa se u jednom momentu upitala da li nekako mogu da se iskoriste ona koja iz nekog razloga vlasnicima više nisu potrebna.

Naravno da ima i onih koji su od ovoga napravili unosan posao. On se tiče pre svega reciklaže. Holandska kompanija Orthometals, na primer, godišnje skupi oko 250 tona metala iz krematorijuma širom Evrope. On se pretopi u šipke koje se onda prodaju automobilskoj i avioindustriji, a jedna američka kompanija ovakav reciklirani metal prodaje industriji medicinskih pomagala.