Magazin Godine Svet

Biti star u Danskoj: Kopenhagen – grad bez starih

Povodom istraživanja univerziteta Kolumbija po kome su Danci najsrećniji narod na svetu, Jutarnji list daje kratki opis života u Danskoj, sa posebnim osvrtom na život u poznim godinama…

Dok su dečja kolica na svakom koraku, videti sedu glavu koja nije na biciklu i ne ide na posao u Kopenhagenu je prava retkost. Jer, starci u Kopenhagenu ne žive. Nordijski tip porodice ne poznaje baka i deda servis, a deca napuštaju roditeljski dom već sa 18 godina.

Penzioneri najčešće prodaju stan i sa tim novcem odlaze na neko jeftinije mesto za život: u provinciju, ili Francusku, ili Španiju (stan ne ostavljaju deci jer bi porez “pojeo” do tri četvrtine vrijednosti).

Državne penzije su vrlo niske u osnosu na standard – sve su jednake bez obzira gde ste radili!  Nešto su veće onima kojima su firme uplaćivale i “drugi stub” penzija, no retki su penzioneri koji u Kopenhagenu mogu lepo živeti od primanja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija