Početna Magazin Godine Društvo Besni od masnih kolača, penzioneri navalili na česnicu

Besni od masnih kolača, penzioneri navalili na česnicu

Besni od masnih kolača, penzioneri navalili na česnicu

Zašto su penzioneri u svakoj mogućoj prilici označeni kao ružni, prljavi i zli?

Beograd, kao i mnoga druga mesta u Srbiji, organizuje božićno lomljenje česnice na trgu. Događaj koji bi trebalo da nas sve razveseli bez obzira da li u njemu učestvujemo, prisustvujemo ili gledamo prenos.

Kao i mnoge druge stvari, nekako uspemo da pokvarimo zabavu i sebi i drugima. Šta je razlog tome, druga je priča.

Ali ono što dodatno smeta, jeste upiranje prstom i svojevrsno žigosanje jedne grupe ljudi zbog ponašanja pojedinaca koji nužno i ne pripadaju isključivo „žigosanima“. Reč je o penzionerima.

Ako ste pratili vesti tokom božićnih praznika, mogli ste da čujete ili pročitate i da su “deca pobedila penzionere u bici za dukat”. Bez obzira kojoj generaciji pripadate, sigurno vam je draže da “dete pobedi”. Nije o tome reč.

Nije reč ni o iskazanoj i celom svetu prezentovanoj nekulturi naših sugrađana koji se guraju, laktaju, obaraju jedni druge kao kegle, a sve u sklopu obreda koji bi trebalo da nas ujedini i da makar tada budemo lepi i sebi i drugima.

Reč je o tome da su ružni, prljavi i zli koji kvare svima zabavu, označeni baš kao penzioneri
. Polazi se i od sasvim pogrešne premise da je nepisano pravilo da dete dobije dukat u česnici. Ni pisano ni nepisano, takvo pravilo ne postoji.

Ako hoćemo da uvedemo takvo pravilo kada je u pitanju “gradsko” lomljenje česnice, onda treba da se naglasi da na parče česnice imaju pravo samo najmlađi, a grad Beograd treba drugačije da organizuje sam događaj. Bilo bi dobro i da se preporuči da mlađa deca mogu biti u pratnji samo roditelja, nikako baka i deka, kako se ne bi desilo da neki od penzionera pomahnita.

Primer starosne diskriminacije u medijima