Početna Magazin Godine Društvo Besni od masnih kolača, penzioneri navalili na česnicu

Besni od masnih kolača, penzioneri navalili na česnicu

Zašto su penzioneri u svakoj mogućoj prilici označeni kao ružni, prljavi i zli?

Beograd, kao i mnoga druga mesta u Srbiji, organizuje božićno lomljenje česnice na trgu. Događaj koji bi trebalo da nas sve razveseli bez obzira da li u njemu učestvujemo, prisustvujemo ili gledamo prenos.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kao i mnoge druge stvari, nekako uspemo da pokvarimo zabavu i sebi i drugima. Šta je razlog tome, druga je priča.

Ali ono što dodatno smeta, jeste upiranje prstom i svojevrsno žigosanje jedne grupe ljudi zbog ponašanja pojedinaca koji nužno i ne pripadaju isključivo „žigosanima“. Reč je o penzionerima.

Ako ste pratili vesti tokom božićnih praznika, mogli ste da čujete ili pročitate i da su „deca pobedila penzionere u bici za dukat“. Bez obzira kojoj generaciji pripadate, sigurno vam je draže da „dete pobedi“. Nije o tome reč.

Nije reč ni o iskazanoj i celom svetu prezentovanoj nekulturi naših sugrađana koji se guraju, laktaju, obaraju jedni druge kao kegle, a sve u sklopu obreda koji bi trebalo da nas ujedini i da makar tada budemo lepi i sebi i drugima.

Reč je o tome da su ružni, prljavi i zli koji kvare svima zabavu, označeni baš kao penzioneri
. Polazi se i od sasvim pogrešne premise da je nepisano pravilo da dete dobije dukat u česnici. Ni pisano ni nepisano, takvo pravilo ne postoji.

Ako hoćemo da uvedemo takvo pravilo kada je u pitanju „gradsko“ lomljenje česnice, onda treba da se naglasi da na parče česnice imaju pravo samo najmlađi, a grad Beograd treba drugačije da organizuje sam događaj. Bilo bi dobro i da se preporuči da mlađa deca mogu biti u pratnji samo roditelja, nikako baka i deka, kako se ne bi desilo da neki od penzionera pomahnita.

Primer starosne diskriminacije u medijima