Početna Magazin Godine Besplatno lečenje i kod privatnih lekara

Besplatno lečenje i kod privatnih lekara

U okviru reforme primarne zdravstene zaštite, koju će Ministarstvo zdravlja započeti do kraja 2014. godine, najavljeno je da će građani o trošku zdravstvenog osiguranja moći da izaberu privatnog lekara opšte prakse, pedijatra i ginekologa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– Bez uključivanja privatnih lekara u zdravsteni sistem nećemo dobiti pravu formu izabranog lekara. Za to moraju da se steknu uslovi, da se poboljšaju mnoge stvari u primarnoj zaštiti. Zajedno sa Udruženjem privatnih lekara radimo na mapiranju privatnih ustanova, kao i usluga koje oni pružaju. Nakon toga sledi i akreditacija privatnih ustanova, koje će morati da rade pod jednakim uslovima kao i državne – objašnjava ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

– Zdravstveno stanje i starosna struktura našeg stanovništva je među najnepovoljnijima u Evropi, a zdravstveni sistem iznad svega neefikasan, o čemu jasno govori naše poslednje mesto u Evropi. Ipak, moramo da vodimo računa o svim aspektima, da vidimo šta realno možemo i koji su naši kapaciteti. Ići ćemo korak po korak – ističe ministar Lončar.

Novine u primarnoj zaštiti: 

  • privatni izabrani lekari
  • hitne službe u domovima zdravlja
  • elektronski recepti i kartoni
  • veći obim usluga stomatologa
  • veći broj skrininga
  • nova formula za plate lekara
  • cvraćanje savetovališta za dijabetes
  • dijaliza kod kuće za veći broj pacijenata
  • timovi za palijativno zbrinjavanje i kućno lečenje pri domovima zdravlja
Jedna od prvih stvari koje će odmah biti promenjene jeste uvođenje takozvane hitne službe u domove zdravlja.
– Kada se pacijent razboli, dobije temperaturu ili običnu prehladu, lekar u domu zdravlja moraće da ga pregleda, iako toga dana nema zakazano. Svaki dom zdravlja moraće da ima jednu ili više ambulanti gde će se primati sva hitna, akutna ili neodložna stanja bez zakazivanja, u obe smene. Tamo gde bude prostora, radiće i više lekara – objašnjava Lončar.

Skrining programi za rano otkrivanje karcinoma dojke, debelog creva i grlića materice su nešto na čemu će se raditi mnogo više. Takođe, na teritoriji cele zemlje u toku je uvođenje integrisanog informacionog sistema, uspostavljanje elektronskog recepta, elektronskog zakazivanja pregleda, kao i elektronskog kartona pacijenata.

Nove usluge kod zubara – I stomatološka služba će biti drugačije organizovana. Svi stomatolozi imaće jednake uslove za rad, biće plaćeni prema učinjenim uslugama, a izvesno je da će biti proširen i obim stomatoloških usluga. Takođe, planirano je da se iz budžeta sledeće godine izdvoje sredstva za kupovinu dijalizatora, koji će biti namenji pacijentima kako bi dijalizu obavljali u kućnim uslovima, piše Blic.