Besplatni izlet za penzionere Savskog venca u martu

Za penzionere Savskog venca biće organizovan besplatan izlet u martu. Penzioneri koji žive u ovoj beogradskoj opštini moći će da uživaju u nekim od lepota istočne Srbije.

Beogradska opština Savski venac organizuje jednodevni izlet 1. marta 2022. godine. Ovaj, besplatan, izlet za penzionere Savskog venca obuhvata obilazak atraktivnih turističkih destinacija u istočnoj Srbiji. Penzioneri će imati priliku da obiđu Golubačku tvrđavu, manastir Tumane i Kučevo.

Tokom izleta penzioneri će imati priliku da uživaju u brojnim atrakcijama i obilasku znamenitosti.

Golubačka tvrđava je srednjevekovna tvrđava i kulturni spomenik od izuzetnog značaja. U pisanim izvorima se prvi put pominje 1335. godine. U okviru Tvrđave se nalazi i arheološki park.

Manastir Tumane, podno planine, okružen šumom, postao je poslednjih godina obavezna destinacija za sve koji posete ovaj kraj. Prvi put se spominje 1572-73. godine. O nastanku i imenu manastira nema sigurnih svedočanstava.

Grad Kučevo, u Zviškoj kotlini, odvajkada je bio važan rudarski centar. U vreme Rimljana, naseljeno mesto se zvalo Guduskum.

Penzioneri sa Savskog venca koji bi želeli da idu na izlet mogu da se prijave svakog radnog dana od 8 do 15 časova na brojeve telefona 011/3615-388 i 011/3615-389.

Besplatni izleti su deo redovnih aktivnosti opštine Savski venac. Oni se organizuju dugi niz godina sa ciljem da se slobodno vreme najstarijih sugrađana ispuni zanimljivim i kvalitetnim sadržajima.

Usled pandemije izazvane koronavirusom, izleti se organizuju u skladu sa epidemijskim merama propisanim od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Fotografija Manastira Tumane (Vanilica, Wikimedia Commons)