Početna Magazin Godine Društvo Batgirl u borbi za jednaku platu žena (video)

Batgirl u borbi za jednaku platu žena (video)

Tek je 1964. godine u SAD postalo nezakonito za isti posao ženu plaćati manje samo zbog pola. U reklami iz 60-ih u kojoj se promoviše ovaj zakon, u odbranu prava na jednaku zaradu žena staje – Batgirl. 

Zbog velikog broja američkih žena koje su preuzele posao u ratnoj industriji tokom Drugog svetskog rata, Nacionalni ratni odbor za rad pozvao je poslodavce 1942. godine da dobrovoljno izjednače plate ili nadnice koje se isplaćuju ženama sa onima koje se isplaćuju muškarcima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ne samo što su poslodavci to prečuli, nego su nakon rata žene otpuštane kako bi se obezbedio posao za veterane.

Tokom 50-ih godina XX veka, žene su, za isti posao, zarađivale 59-64 centa po dolaru koji muškarci zarade. Početkom 60-ih godina, u novinama su objavljivani odvojeni oglasi za posao.

Poslovi su deljeni prema polu, s tim što su mahom svi dobro plaćeni poslovi bili namenjeni isključivo muškarcima. U nekim slučajevima, oglašavani su isti poslovi, ali sa odvojenim platama za muškarce i žene.

Tek je nakon usvajanja Zakona o jednakim platama, 1963. godine i njegovog stupanja na snagu 1964. postalo nezakonito za isti posao ženu plaćati manje samo zbog pola.

U reklami iz 60-ih u kojoj se promoviše ovaj zakon, u odbranu prava na jednaku zaradu žena staje – Batgirl. Ne znamo kako je ona prošla, ali žene u SAD nisu sjajno. Otkad je donet ovaj zakon, razlika između plata muškaraca i žena smanjivala se za oko pola centa godišnje.