Početna Magazin Godine Briga o roditeljima na daljinu (6): Napravite sistem podrške

Briga o roditeljima na daljinu (6): Napravite sistem podrške

Veoma je bitno, i za starije i za one koji se o njima staraju, da se povežu sa zajednicom. Podrška je svima potrebna, kao i druženje

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Kada roditelji nisu blizu vas, stručnjaci pozivaju da se obratite lokalnim zajednicama u njihovoj okolini, bilo da je to dnevni centar za penzionere, komšije, firme koje pružaju usluge nege, crkvena zajednica, itd.

Čak i kada vašim roditeljima nije potrebna značajna nega, ipak pokušajte da pronađete mesta gde mogu biti uključeni u društvene aktivnosti. Svakako ne želite da ostanu izolovani jer samoća ima veliki uticaj na psiho-fizičko stanje starih osoba.

Spojite ih sa prijateljima koji su se takođe odselili (telefonom ili putem interneta), ili obavestite porodicu i prijatelje ako se vaši roditelji presele u novi stan.

Na posletku, ne zaboravite na sebe! Pokušajte da se povežete sa ljudima koji se takođe staraju o svojim roditeljima, bilo svakodnevno na licu mesta, bilo kao i vi – na daljinu.

Pored ohrabrenja, ove grupe mogu vam pružiti korisne savete jer je vrlo verovatno da će se tu naći i neko ko ima daleko više iskustva sa brigom o ostarelim roditeljima.