Ekonomija Magazin Godine

Bankomati koriste nenadograđeni Windows XP

Windows XP podržava 95% svetskih bankomata. Samo jedna trećina biće nadograđena do aprila, kada je krajnji rok koji je bankama dao Microsoft.

Banke širom sveta za svoje ATM aparate koriste Windows XP. Samo jedna trećina od 2,2 miliona bankomata koji koriste ovaj sistem biće nadograđena do aprila, kada je krajnji rok koji im je dala američka kompanija Microsoft.

Microsoft je prvi put upozorila banke još 2007. godine,
međutim, kako objašnjava jedan britanski stručnjak, mnogo se promena izdešavalo u to vreme u bankama (u vezi sa bankarskim slomom koji se zatim desio), te je Windows XP bio još jedna neželjena promena.

A taj Windows XP podržava oko 95 odsto svetskih bankomata.
Prema pisanju Rojtersa, svih pet najvećih britanskih banki su nepripremljene i sada produžavaju ugovore za podršku sa preduzećem Microsoft. Cena produžetka podrške i nadogradnje na novu platformu za svaku od ovih britanskih banaka biće od 50 do 60 miliona funti.

Pošto svi kasne sa tim, ukoliko uopšte nešto rade po tom pitanju, napravila se gužva u redu za nadogradnju i nema dovoljno ljudi da obave posao.

Budući da Microsoft neće biti posebno fokusiran na XP, hakeri će verovatno krenuti u lov na mašine koje koriste stari operativni sistem.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija