Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Banke uzimaju stanove posle šest meseci kašnjenja

Banke uzimaju stanove posle šest meseci kašnjenja

Do sada su u Srbiji aktivirane 492 hipoteke jer građani ne mogu da otplaćuju rate. Banke zatim oglašavaju prodaju nekretnine iako je tržište odavno zamrlo.

U Srbiji ne postoji zakon koji precizira postupak prodaje nepokretnosti za koju klijent ne izmiruje rate i zato od svake banke posebno zavisi nakon kog perioda će pokrenuti proces prodaje stana ili kuće.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Do sada su aktivirane 492 hipoteke, a savet građanima koji imaju problema sa otplatom jeste da prvo razgovaraju s bankom i probaju da produže rok ili da u dogovoru s bankom sami prodaju nekretninu i tako isplate kredit.

Kada se ne dogovori reprogram, počinje prodaja nekretnine. Klijentu se prvo šalje opomena pred raskid ugovora, pa obaveštenje o raskidu ugovora i dospelost celog kredita sa svim kamatama. Potom banka šalje prvu opomenu za namirenje kompletnog duga, nakon čega sledi opomena o prodaji nepokretnosti.

U isto vreme, banka šalje belešku u katastar o hipotekarnoj prodaji. Dužnik tada ima rok od 15 dana da odgovori, odnosno da uputi prigovor ili žalbu. Nakon toga kreće postupak prodaje – na aukciji ili neposrednom pogodbom. Na aukciji se određuje tržišna cena, a početna ne može biti niža od 75 odsto vrednosti, dok na drugoj aukciji ne može biti niža od 60 odsto. U slučaju neposredne pogodbe prodajna cena može da bude još niža.

Kada banka stan proda, sudski izvršitelji ulaze u posed, uz pratnju policije i obijaju bravu. Ako su lične stvari ostale, izvršitelji angažuju i njihov prevoz, piše Blic.