Početna Magazin Godine Društvo Australija prisilno steriliše osobe sa invaliditetom, a azilante i Aboridžine drži u centrima za pritvor

Australija prisilno steriliše osobe sa invaliditetom, a azilante i Aboridžine drži u centrima za pritvor

Australija prisilno steriliše osobe sa invaliditetom, a azilante i Aboridžine drži u centrima za pritvor

UN ispituje australijski program prisilne sterilizacije osoba sa invaliditetom, kao i postupanje ove države prema tražiocima azila i autohtonom, aboridžinskom stanovništvu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta: Osobe sa invaliditetom – barijere na životnom putu

Do ovoga je došlo nakon što su države članice oštro kritikovale tretman koje izbeglice imaju u australijskim centrima, izveštava RT.

Procena se odvija u okviru UN Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) Australije, za koji organizacija kaže da je „proces saradnje“ koji „podseća države na njihovu odgovornost da u potpunosti poštuju i sprovode sva ljudska prava i osnovne slobode“. Ovo je drugi put da se Australija suočava sa periodom procene od strane UN. Organizacija na svake četiri godine proverava podatke svake zemlje.

Australija dopušta prisilnu sterilizaciju osoba sa invaliditetom koje su se, 9. novembra 2015. godine, obratile forumu Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHCR) u Ženevi, uz poziv Ujedinjenog Kraljevstva da se zabrani sterilizacija bez saglasnosti osobe.

Australija trenutno dozvoljava roditeljima osobe sa invaliditetom da sami donesu odluku u vezi sa sterilizacijom i prihvata sudske naredbe za sterilizaciju. Ovakva politika izaziva već godinama gnev udruženja za ljudska prava.

U svom godišnjem izveštaju za 2014. godinu, organizacija Human Rights Watch nazvala je ovu praksu „alarmantnom“, napominjući da je, pre godinu dana, UN pozvao vladu Australije da „preduzme hitne korake da se zabrani nasilna sterilizacija i obezbedi pomoć koja će omogućiti osobama sa invaliditetom da donose odluke o svojim životima“.

Karolin Fromader, direktorka organizacije „Žene Australije sa invaliditetom“, rekla je britanskom Gardijenu da Australija nema nikakve zakone koji bi zabranili prisilnu sterilizaciju žena ili dece sa invaliditetom, dodavši da to potpada pod definiciju mučenja Ujedinjenih nacija.

Ovo udruženje se zalaže za to da se sterilizacija žena sa invaliditetom sprovodi samo onda kada postoji svesna i informisana saglasnost, kao i da nijedno dete ni u kom slučaju ne sme biti sterilisano.

U ponedeljak, 9. novembra 2015. godine, ukupno 110 nacija stalo je iza preporuka Australiji da poboljša poštovanje ljudskih prava. Posebno je kritikovan odnos Australije prema azilantima i autohtonom stanovništvu.

Australijska delegacija je ostala pri tvrdnji da su zahvaljujući politici granične kontrole ove zemlje spaseni nebrojeni životi na moru. Mesec dana ranije, organizacija Amnesty International iznela je tvrdnju da australijska vlada plaća švercerima ljudi da brodove sa izbeglicama usmeravaju ka Novom Zelandu.

Australija je počela da vraća brodove sa izbeglicama nakon pobede trenutno vladajuće liberalno-nacionalne koalicije 2013. godine. Putnici koji se nalaze na brodovima koje presretne granična kontrola, šalju se u jedan od tri centra za pritvor na manjim australijskim ostrvima.

Delegacija Danske je izrazila zabrinutost zbog diskriminacije autohtonog stanovništva, naglašavajući da se „veliki procenat aboridžinske dece, u dobu od 10 do 12 godina, drži u centrima za pritvor“.