Početna Magazin Godine Ekonomija Ponovni poziv za povezivanje staža. Fond PIO daleko od bankrota

Ponovni poziv za povezivanje staža. Fond PIO daleko od bankrota

Ponovni poziv za povezivanje staža. Fond PIO daleko od bankrota

Sa okruglog stola koji je održan sredinom oktobra 2015. godine, upućen je ponovni poziv građanima da iskoriste mogućnost povezivanja staža. Takođe, odlučno su odbačene spekulacije da je Fond PIO pred bankrotom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) i Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom privrede, održali su okrugli sto na temu „Praznine u stažu zbog neplaćanja doprinosa za PIO i povezivanje staža prema zaključcima Vlade Republike Srbije“.

Okrugli sto je održan 14. oktobra 2015. godine u prostorijama PKS, a skupu su, kako prenosi Glas osiguranika, pored Dragane Kalinović, direktorke Fonda PIO i Marka Čadeža, predsednika PKS, prisustvovali i Aleksandar Vulin, ministar za rad i Željko Sertić, ministar privrede, kao i predstavnici privrede i sindikata.

Ovaj skup je imao za cilj, prema rečima predsednika PKS Marka Čadeža, da se privrednici i zainteresovana javnost dodatno informišu o uslovima i procedurama Vladinog zaključka o povezivanju radnog staža za koji radnicima nisu plaćeni doprinosi.

„Rešavanje ovog problema istovremeno će olakšati poziciju i preduzećima u kojima su radili ili rade, jer će ih rasteretiti dela duga prema radnicima i uvećati šanse da dođu do novih vlasnika“, rekao je Čadež.

Direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović izjavila je da je uverena da će ovaj sastanak, uz aktivno učešće svih, omogućiti većem broju zaposlenih da povežu staž po zaključku Vlade.

„Aktivna saradnja PKS i Fonda PIO, koju ćemo i definisati budućim memorandumom, apsolutno će uticati na efikasnije utvrđivanje podataka o stažu osiguranja, podataka o zaradama i uplaćenim doprinosima“, navela je direktorka Fonda.

Poziv za povezivanje staža uputili su i ministri Aleksandar Vulin i Željko Sertić.

Ovo je prilika da podsetimo našu javnost da radnici, odnosno njihova rukovodstva u svim preduzećima iskoriste ove zaključke, da iskoriste pravo i da ne oklevaju u tome, ali i da kažemo da, u vremenu koje je pred nama, država neće moći da se ponaša na ovaj način“, naglasio je Vulin.

On je istakao bolje funkcionisanje službi u okviru ministarstva i naveo da je Fond PIO povukao oko deset milijardi dinara manje obaveznih dotacija iz republičkog budžeta, zato što se povećao nivo naplate doprinosa.

Prema njegovim rečima, od dana kada je uvedena zabrana zapošljavanja, pa do danas, u državnom sektoru broj zaposlenih je smanjen za 4,6 odsto, dok je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 5,6 odsto. „To je 56.000 novih imena koja uplaćuju doprinose u Fond PIO“, naglasio je Vulin i dodao da je to razlog povećane naplate doprinosa i smanjenog povlačenja novca iz republičkog budžeta.

Željko Sertić, ministar privrede, priključio se pozivu učesnika okruglog stola da se proces povezivanja staža nastavi i izneo podatak da je do 9. oktobra 112 zaposlenih završilo proces povezivanja radnog staža za šta je iz budžeta uplaćeno 29,2 miliona dinara.

Sertić je podsetio da će se 95 odsto procesa privatizacije završiti u ovoj godini. „Od 2016. godine, zadatak svih nas je da uvedemo ekonomski život u racionalne, održive tržišne principe, jer samo tako možemo da ostvarimo budućnost ove države“, zaključio je Sertić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dragana Kalinović i Aleksandar Vulin odlučno su demantovali spekulacije da je Fond PIO pred bankrotom.

Kao direktor Fonda koji je direktno upućen u finansijske rezultate Fonda, odgovorno pred svima vama tvrdim da ni slučajno ne može da se govori o tome da Fondu preti kolaps ili da mu preti bankrot. Fondu čak ne preti ni nemogućnost da redovno isplać uje sve svoje prinadležnosti, od penzija i ostalih naknada koje se isplaćuju“, navela je direktorka Fonda PIO i naglasila da sama činjenica da je skoro deset milijardi dinara manje povučeno iz republičkog budžeta ukazuje na to da Fond ima kapaciteta da sve naknade isplati iz svoji sredstava.


Na osnovu zaključaka Vlade Republike Srbije od 18. juna 2015. godine, obezbediće se povezivanje staža zaposlenima i bivšim zaposlenima u preduzećima nad kojima je pokrenut stečajni postupak u 2015. godini, zaposlenima u subjektima privatizacije, kao i zaposlenima u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Iz budžeta Republike Srbije obezbeđena su sredstva za uplatu doprinosa za PIO na najnižu mesečnu osnovicu. Korisnici ne podnose sami zahtev, već to čine poslodavci, koji zahtev za povezivanje staža osiguranja podnose nadležnoj filijali Fonda PIO prema sedištu poslodavca.

Obrasci zahteva, kao i obrasci spiska zaposlenih, koji se predaju uz zahtev, nalaze se na sajtu Fonda www.pio.rs.

Na sajtu Fonda se takođe mogu naći i spiskovi subjekata privatizacije i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.