Australija: Pomoć vojske domovima za stare?

Australija će možda zatražiti pomoć vojske u domovima za stare gde su se javila nova žarišta koronavirusa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pomoć australijskim domovima za stare u kojima su izbila nova žarišta koronavirusa mogla bi da pruži vojska. Skot Morison, predsednik australijske vlade objasnio je da se o ovome razmišlja pošto je oboljavanje osoblja primoralo brojne domove da uđu u režim lokdauna.

Vlada Australije se nalazi pod dodatnim pritiskom zbog širenja omikron soja u domovima za stare. Morison je kazao da je zamolio ministre odbrane i zdravlja da razmotre na koji način bi vojska mogla da pomogne u domovima za stare

Premijer Australije je naveo da je od pojave omikron soja krajem 2021. godine, oko 560 korisnika domova za stare umrlo. U domovima za stare nema ni dovoljno osoblja jer su mnogi morali da se samoizoluju zbog zaraze.

Morison je, prilikom obraćanja medijima, napomenuo da vojska nije „radna sila iz senke“ za ovaj sektor. On se usprotivio „lakim rešenjima za teška pitanja“. Vlada, smatra, svakako treba da razmotri sve mogućnosti koje ima.

„Kada ste premijer, ministar zdravlja, ministar odbrane, ministar za stare, morate da rešavate praktične stvari koje će da funkcionišu.“, dodao je.

Ričard Kolbek, ministar za brigu o starima kritikovan je pošto je prisustvovao kriket meču umesto da se pojavi pred skupštinskim odborom i razgovara o izbijanju žarišta.

Od pojave koronavirusa, australijske odbrambene snage su već bile uključene u pandemijski odgovor. General-pukovnik stavljen je na čelo kampanje vakcinacije. Vojska je bila i ta koja je nadgledala poštovanje lokdauna u velikim gradovima.

Izvor: Krstarica