Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Arhiva mozgova

U San Dijegu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, pravi se digitalna arhiva ljudskih mozgova u nadi da će pomoći lekarima budućnosti da nađu lek za razne bolesti.

Ova svojevrsna digitalna biblioteka kalifornijske Opservatorije mozga formira se zahvaljujući pomoći oko 300 donora, sasvim različitih tipova ljudi, od kojih su neki zdravi, a neki imaju moždana oboljenja opasna po život.

Pacijenti se podvrgavaju seriji testova tokom života i zaveštavaju svoje mozgove nakon smrti. Delovi mozga se skeniraju i slike se digitalno čuvaju, što će pomoći lekarima u traganju za odgovorima kako na pitanja vezana za neurološke bolesti tako i za tajne ljudske dugovečnosti.

Osnivač Opservatorije mozga dr Jakopo Aneze kaže da bi obilje informacija koje nudi ova arhiva takođe moglo da pomogne lekarima da otkriju znake koje ukazuju na ozbiljne bolesti mozga mnogo pre nego što se one zapravo pojave.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija