Apel lekara: Ne bacajte maske svuda

Lekari apeluju: „Ne bacajte upotrebljene maske svuda“. Upotrebljene maske su, objašnjavaju, medicinski otpad. Ipak, ne zahteva se da se one odlažu na način predviđen za tu vrstu otpada. Na osnovnu kulturu ne bi trebalo, ali izgleda da se mora podsećati.

Sve je više upotrebljenih maski i zaštitnih rukavica bačenih na ulicama Srbije. Lekari su zato ponovo apelovali na sve građane da maske propisno bacaju – u kontejnere i kante za đubre. Objašnjavaju da maske spadaju u medicinski otpad koji može preneti zarazu. Neophodno je voditi računa o tome gde se bacaju nakon upotrebe.

Na snazi je mera nošenja zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima, ali i na otvorenom u slučaju kada nije moguće držati rastojanje od metar i po od druge osobe. Ova mera važi na teritoriji cele Srbije. Sve više ljudi nosi maske na otvorenom. One posle upotrebe neretko završavaju bačene na ulici, na travnjaku ili pored kontejnera.

Predrag Miletić, doktor specijalista stomatologije, apelovao je na sve građane da iskorišćene maske ne bacaju po pločniku, već u kantu za smeće ili kontejner. Apelu doktora Miletića se pridružila i primarijus dr Slavica Plavšić.

JKP Gradska čistoća je još u aprilu apelovalo na građane da iskorišćenu zaštitnu opremu, kao i papirne maramice, odlože u posebnu kesu. Ovu kesu treba vezati pre ubacivanja u kontejner kako bi se sprečilo eventualno dalje širenje zaraze.

Na sajtu JKP Gradska čistoća, navodi se da su najugroženiji oni komunalni radnici koji rade na pražnjenju sudova za odlaganje otpada.

„U normalnim okolnostima medicinski otpad u potpunosti se drugačije odlaže od klasičnog komunalnog. U ovoj situaciji to nije moguće sprovesti, jer usled epidemije i klasični, kućni, komunalni otpad sa kojim radimo, veoma lako može postati infektivni, odnosno medicinski otpad“, navodi se u saopštenju JKP Gradska čistoća.

Napomena Penzina:

Kao i u mnogim drugim situacijama, i u ovom slučaju se zapravo radi o osnovnoj kulturi. Iako maske jesu medicinski otpad, od građana se ne zahteva da ih bacaju na način koji je propisan za odlaganje ove vrste otpada. Očekuje se da ih bacamo kao i sav drugi otpad – u kante za đubre ili u kontejnere. Sramota je uopšte što ovo mora da se naglašava.

Izvor: Nova
Fotografijarawpixel.com