Anketa Penzina Kupovina u zoru

Penzin je, putem društvene mreže Facebook, sproveo malu anketu „Kupovina nedeljom u zoru“. Zanimalo nas je da li naši stariji čitaoci idu u kupovinu kada im je dozvoljeno – nedeljom od 4 do 7 ujutru.

Osobama starijim od 65 godina (70 u mestima sa manje od 5.000 stanovnika) zabranjen je izlazak iz kuće od 18. marta 2020. godine. Razlog je epidemija koronavirusa (COVID-19). Koronavirus je posebno opasan za starije osobe te su ovo mere kojima se ovaj deo stanovništva želi zaštititi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U nedelju, 22. marta starijim osobama je dozvoljeno da idu u kupovinu od 4 do 7 časova ujutru. Prodavnice su tada otvorene isključivo za starije.

I naredne nedelje su stariji dobili dozvolu za kupovinu u isto vreme, te smo mi rešili da pokušamo da saznamo da li naši stariji čitaoci koriste ovu mogućnost.

Anketa Penzina
„Kupovina nedeljom u zoru“

Anketu smo postavili uveče u subotu, 28. marta na društvenu mrežu Facebook na kojoj imamo dosta starijih pratilaca. Narednog dana, u nedelju, 29. marta, starijima od 65 bio je odobren još jedan ranojutarnji izlazak. Anketa je trajala do nedelje, 29. marta u ponoć.

Zanimalo nas je, sa jedne strane, da li će naši stariji čitaoci iskoristiti mogućnost da izađu iz kuće, a sa druge, koji su razlozi njihove odluke da izađu ili ne izađu.

U uvodu ankete navedeno je:

„Imate više od 65 godina. Poštujete zabranu izlaska za starije građane kako biste sebe zaštitli od koronavirusa, a zdravstveni sistem Srbije od preopterećenja.“

Uz četiri ilustracije, dali smo četiri moguća odgovora. Oni koji su učestvovali u anketi, trebalo je da izaberu jedan od ponuđenih odgovora.

„U nedelju, od 4 do 7 ujutru:“

  • „Spavate jer je to vreme za spavanje“
  • „Spavate jer vam ionako ništa ne treba“
  • „Idete u nabavku jer morate“
  • „Idete u nabavku da biste iskoristili jedinu mogućnost da prošetate“

Evo kako je izgledala anketa:

Ponuđeni odgovori dati su na osnovu komenatara čitalaca Penzina prethodnih dana. Potrudili smo se da ih sažmemo u najčešće izbore.

Ilustracije smo dali u želji da zabavimo svoje pratioce na Fejsbuku. A i da ulepšamo anketu (a mi verujemo da životinje uvek sve mogu da ulepšaju).

Rezultati Ankete

Sam post na Facebook stranici Penzina video je 2.401 korisnik ove društvene mreže. Iako trenutno imamo blizu 10.000 pratilaca, ovo nije ništa neobično za post koji nije izuzetno aktuelan jer se Fejsbuk ne trudi da svima izbaci Penzinove postove na wall (a i što bi kad ne plaćamo). Dakle, prosečno.

Anketa Penzina „Kupovina nedeljom u zoru“ otvorena je od strane 274 korisnika Fejsbuka. Od toga je anketu rešilo da popuni 94 pratilaca.

I evo kako su glasali:

  • Spavate jer je to vreme za spavanje – 34 glasa
  • Spavate jer vam ionako ništa ne treba – 11 glasova
  • Idete u nabavku jer morate – 18 glasova
  • Idete u nabavku da biste iskoristili jedinu mogućnost da prošetate – 31 glas

Svesni smo da anketa nije savršena. Naša želja da zabavimo možda je uticala na izvestan broj onih koji su glasali (te je zato drugi odgovor, sa „Sirotim malim hrčkima“ dobio najmanje glasova).

Broj učesnika nije velik, ali izbor učesnika jeste slučajan. Većina učesnika je iz centralne Srbije, i manji deo iz Vojvodine.

Ako smemo da zaključimo…

Anketa Penzina „Kupovina nedeljom u zoru“ ukazuje da skoro podjednak broj starijih izlazi jednom sedmično kada im je to omogućeno i ostaje u svom domu. Sveukupno gledano, najmanje je onih koji ne izlaze jer imaju sve što im je potrebno.

Najveći broj anketiranih ostaje u krevetu da spava. Najveći broj komentara koje mi dobijamo inače odgovara ovom rezultatu. Većina onih starijih koji čitaju Penzin (ne želimo da čitaoce Penzina uzmemo kao sliku svih starijih u Srbiji) prilično su pogođeni, mnogi uvređeni, načinom sprovođenja ove mere.

Uz sam post sa anketom, ostavljeni su i ovi komentari:

Ko da smo vampiri,dok se sunce ne pojavi !!!

Ko aveti u 4 pa nisam šašava da ustajem tako rano ,dosta mi je bilo dok sam radilaza ovubednu penziju to nije moglo na drugačiji način daq se reši nego smo u kuči ko u apsani.

Obezpravljeni i obezcasceni

Zaista ne razumem ovu meru. Zar nikom nije palo napamet da otvori radnje za penzionere na pr od 18 do 20 kada su svi ostali kod kuće? Vikendom od sutra na pr od 16 do 20 ? Zar to ne bi bilo humanije i za penzionere i za prodavce? A efekat isti , odn mnogo bolji….

Samo nešto manje anketiranih rešilo je da iskoristi mogućnost, ali ne zbog kupovine, već zbog izlaska samog. Ljudima je potreban vazduh.

Kupovina u subotu

U trenutku kada objavljujemo ovaj tekst, rana subota, 4. april 2020. godine, neki od naših starijih čitalaca se spremaju za izlazak. Neki će kupovati, neki šetati. Naime, ovog vikenda starijima od 65 godina (u mestima sa manje od 5.000 stanovnika – 70. godina) je dozvoljeno da u kupovinu idu u subotu, a ne u nedelju. V. Umesto u nedelju, penzioneri u kupovinu u subotu

Vreme je isto, ranojutarnje. Budući da je mnoge naše čitaoce bunilo koje je dozvoljeno vreme, jedan tekst smo posvetili baš tome: Vreme izlaska i kupovine za starije