Početna Magazin Godine 40 hiljada poslova u 2016 – obećavaju ministarstvo rada i Nacionalna služba za zapošljavanje

40 hiljada poslova u 2016 – obećavaju ministarstvo rada i Nacionalna služba za zapošljavanje

40 hiljada poslova u 2016 – obećavaju ministarstvo rada i Nacionalna služba za zapošljavanje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović potpisali su danas Sporazum o učinku za 2016. godinu, koji predviđa da kroz aktivne mere zapošljavanja prođe oko 131.000 osoba, objavljeno na sajtu ministarstva

Vulin je posle potisivanja rekao da NSZ ima pred sobom važan zadatak i obavezu da od 2,8 milijardi dinara i 550 miliona izdvojenih za zapošljavanje osoba sa invaliditetom utroši 95 odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„To znači da će kroz aktivne mere zapošljavanja proći oko 131.000 lica, a garantujemo da će biti zaposleno 40.918. Očekujemo da se nastavi sa porastom efektivnog zapošljavanja kroz mere aktivne politike zapošljavanja koje su predviđene“, poručio je ministar.

Da bi to bilo moguće, kako je rekao, u planu za ovu godinu se po prvi put predviđaju značajne olakšice za poslodavce, kako bi lakše zapošljavali ljude i rasterećenije ulazili u sporazume sa NSZ.

„Za određene mere smanjili smo obavezu poslodavca da radnika zadrži 12, umesto 24 meseci, a za pojedine mere umesto zadržavanja radnika na 12, zadržavanje na šest meseci“, precizirao je Vulin.

On je podvukao da time nadležni pokazuju da im je stalo da zaposle ljude.

„Bolje da zaposlimo nekog 12 meseci nego da odbijemo nekog sa merom od 24 meseca, onda je i poslodavcima lakše, a mi smo sigurni da će i procenat zapošljavanja biti veći“, poručio je Vulin.

Takođe, kako je rekao, povećane su nadoknade za javne radove, a produženo je i njihovo trajanje, pa će ti radovi umesto tri, trajati četiri meseca. Povećan je, prema njegovim rečima, i deo subvencija za poslodavca koji je zaposlio radno sposobnog korisnika novčane socijalne pomoći, sa 10.000 sada je 15.000 dinara.

Martinović je istakao da je sporazumom predviđeno onoliko sredstava koliko je ta služba zahtevala i procenila da može da bude dovoljno za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, za koja su sredstva pre svega i namenjena.

Prioritetne kategorije su, kako je precizirao, mladi do 30 godina, stariji od 50 godina – pogotovo viškovi koji su ostali bez posla tokom privatizacije, ili u preduzećima u procesu restrukturiranja, kao i oni koji će se pojaviti kao viškovi nakon racionalizacije u javnom sektoru.

U prioritretne kategorije teže zapošljivih spadaju i osobe sa invaliditetom, Romi i nekvalifikovane osobe.

Martinović je istakao da je prošlogodišnji plan bio da se uključi oko 130.000 lica, od čega 7.270 osoba sa invaliditetom, a ukupno je uključeno 150.953, od kojih 7.578 osoba sa invaliditetom.

Prema njegovim rečima, kvalitetne mere sa najvećim brojem učinka su Program stručne prakse sa oko 95 odsto uspešnosti, kao i subvencije za samozapošljavanje, gde je zabeleženo uvećanje od 20 odsto više u odnosu na plan.

„Najveći obuhvat lica ima mera za najteže zapošljive kategorije, nekvalifikovana ili polukvalifikovana lica, korisnke socijalne pomoći i Rome, koji se uključuju uglavnom u programe javnih radova, gde smo imali 10.853 lica, odnosno više od 60 odsto više u odnosu na plan“, rekao je Martinović.

On je dodao da su svi javni pozivi raspisani i pozvao sve poslodavce da se uključe u programe NSZ.