Početna Magazin Godine Grip 2016: Obolelo 92 pacijenta, četvoro preminulo

Grip 2016: Obolelo 92 pacijenta, četvoro preminulo

Grip 2016: Obolelo 92 pacijenta, četvoro preminulo

Institutu zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ priјаvljеnа su čеtiri smrtnа ishоdа која sе mоgu dоvеsti u vеzu sа gripоm, оdnоsnо коd којih је pоtvrđеn virus gripа А(H1), objavljeno je danas na sajtu Instituta. Zaključno sa današnjim podacima do 11 časova, kod 92 obolelih potvrđena infekcija virusom gripa.

  • Slika: Manastir Đurđevi stupovi, Bojan Milović

Kod 72 osobe je dokazan virus influence A(H1), kod 15 pacijenata tip B i kod petoro pacijenta tip A(H3).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dve osobe su vakcinisane protiv gripa, kod jedne osobe je vakcinalni status nepoznat a ostali oboleli nisu vakcinisani protiv gripa.

Od početka sezone nadzora do 14. februara 2016. godine Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prijavljeno 64.244 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što predstavlja manji broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone.

Potvrđeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda, Pčinjskog, Južnobačkog, Zlatiborskog, Braničevskog, Kolubarskog, Pomoravskog, Sremskog, Nišavskog, Raškog, Zapadnobačkog, Srednjebanatskog, Severnobanatskog, Moravičkog, Mačvanskog i Podunavskog okruga.

Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prijavljena su četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom, odnosno kod kojih je potvrđen virus gripa A(H1).

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) većina zemalja je u Evropskom regionu prijavila porast intenziteta aktivnosti gripa.

Visoku aktivnost virusa influence su prijavile Belorusija, Irska, Finska, Švajcarska i Grčka. Registruje se od početka sezone porast broja teških akutnih respiratornih infekcija, uglavnom kod osoba starosti 15-64 godina i većina njih je povezana sa A(H1) virusom.

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteteta, preporučuju se opšte mere prevencije – držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva.

To podrazumeva pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom, provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

U predstojećem periodu, posebnu pažnju je potrebno obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima, savetuju iz Instituta Batut.

Trajanje posete treba redukovati, a u posetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju, ističu. Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika, odnosno lekova za sniženje povišene telesne temperature, a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.

Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti, a kod svakog pogoršanja kliničke slike bolesti potrebno je odmah se obratiti lekaru, javlja Tanjug a prenosi Blic.