Magazin Godine Srbija

30.000 zaposlenih penzionera

Najniži iznos penzije za bivše zaposlene iznosi 13.156 dinara ili oko 120 evra pa veliki broj penzionera kućni budžet dopunjava novim zaposlenjem. Ipak, zakon ovu mogućnost predviđa samo za starosne penzionere.

 
Prema broju zahteva za ponovni obračun penzija, PIO fond je izračunao da oko tri odsto (29.271) od ukupno 975.742 starosnih penzionera prima i mesečnu platu. Penzioneri se najčešće ponovo zapošljavaju u poljoprivredi (25,4 odsto), trgovini (12,1), profesionalnim i naučnim oblastima (8,3), ali i u zdravstvu i socijalnoj zaštiti (8,3 odsto).
Po novom zakonu, starosni penzioner može da potpiše ugovor o radu, o delu ili autorski ugovor, s tim što je potrebno da radi najmanje godinu dana do podnošenja zahtev za novi obračun penzije.
Invalidski penzioneri mogu ponovo da rade samo honorarno, jer u suprotnom gube pravo na stečenu penziju. Udovice, udovci i deca koja primaju porodičnu penziju takođe mogu da rade samo honorarno, ali mesečna zarada ne sme da bude veća od polovine minimalca.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija