Foto albumi Godišnji kalendar Penzina

Međunarodni dan starih – 1. oktobar

Međunarodni dan starih ili Svetski dan starih obeležava se pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija svakog 1. oktobra od 1991. godine

Ujedinjene nacije su 14. decembra 1990. godine izglasale rezoluciju 45/106 kojom je 1. oktobar postao Međunarodni dan starijih osoba i prvi put je obeležen u svetu 1991. godine. 
Svetski dan starih ima za cilj da podigne svest u društvu o temama koje se tiču starijih, kao što su starenje ili iskorišćavanje i zlostavljanje. To je takođe dan kojim se iskazuje zahvalnost za doprinos koji su stariji građani dali i daju društvu.
Praznik je sličan Nacionalnom danu baka i deka kakvi postoje u SAD i Kanadi, ili Danu poštovanja starih koji se obeležava u Japanu.
Pogledajte više na engleskom jeziku o Svetskom danu starih na sajtu Ujedinjenih nacija United Nations: International Day of Older Persons.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija