13. zimska kampanja dobrovoljnog davanja krvi

Počela je Zimska kampanja dobrovoljnog davanja krvi, 13. po redu. Kampanja „Život je sigurniji kada smo zajedno“, počela je u ponedeljak, 4. januara 2021. godine.

Zimsku kampanju dobrovoljnog davanja krvi, koja je odavno postala tradicionalna, organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije. Ove organizacije su ovu kampanju započele uz podršku lokalnih samouprava i medija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Cilj kampanje je da se obezbede dovoljne zalihe u periodu godine kada se očekuje smanjenje rezervi. Pored toga, namera akcije je i da se podigne svest o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

Tokom januara i februara, kroz organizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi u lokalnoj zajednici i podsticanja građana da se uključe, preko 40 gradova i opština simbolično će se takmičiti za titulu „Šampion solidarnosti“.

Ovogodišnja kampanja počeće danas, 4. januara akcijama prikupljanja u Smederevu i Požarevcu.

Crveni krst Srbije i Institut za transfuziju krvi naglašavaju da je od posebne važnosti to što se akcija održava u doba pandemije koronavirusa. Naime, u doba pandemije akcije dobrovoljnog davanja krvi u školama, na fakultetima i školama su onemogućene. Mogućnosti za prikupljanje krvi u preduzećima i institucijama su ograničene ili se uopšte ne organizuju.

Akcije u lokalnoj zajednici su jedini siguran izvor prikupljanja krvi, naglašava se u saopštenju Instituta za transfuziju krvi. Podseća se da je krv svakoga dana i dalje potrebna za lečenje pacijenata. Krv je za njih nezamenljiv lek.

„Iako živimo drugačijim stilom jer nas je pandemija koronavirusa otuđila, važno je da se borimo za očuvanje duha zajedništva, jer jedino tako život može biti sigurniji.“

Izvor: Institut za transfuziju krvi

Podsećamo: