Početna Magazin Godine Društvo Zvezdara: Poruke poštovanja i ljubavi za bake i deke

Zvezdara: Poruke poštovanja i ljubavi za bake i deke

Realizacijom radionica, završeni su 4. Dani seniora na Zvezdari. Manifestacija je proteklih pet dana okupila preko 300 učesnika sa Zvzedare i drugih beogradskih opština…

Nastavljajući realizaciju 4. Dana seniora na Zvezdari, Volonterski servis Zvezdare organizovao je interaktivne radionice pod nazivom „Dam-daš“ i „Drvo poruka“, u petak, 19. septembra 2014. godine na platou ispred Opštine Zvezdara.

U radionicama su učestvovali sugrađani svih uzrasta, ispisujući i crtajući poruke seniorima na koji način mogu svoje penzionerske dane da učine boljim i zadovoljnim. Najmlađi su pravili rođendanske čestitke svojim bakama i dekama, želeći im dugu i zdravu starost a mala izložba njihovih radova najbolja je potvrda da će bake i deke uvek biti dragocene za najmlađe, najveća podrška u odrastanju.

Sugrađane su volonteri informisali o uslugama i programskim aktivnostima koje su namenjeni seniorima tokom cele godine a bilo je i zainteresovanih budućih volontera koje je interesovalo kako se postaje zvezdarski volonter.

Veliko interesovanje je izazvala mala prateća izložba radova koji su nastali na kreativnim radionicama koje se održavaju svakog utorka u Volonterskom servisu Zvezdare. Bilo je tu bukmarkera, predmeta od stakla, drveta i plastike oslikanih ili ukrašenih dekupaž ili vitraž tehnihom, emotivne zimnice i ulovljenih srca.

Uz druženje i razgovor o potrebama većine starijih sugrađanima, načinu i mogućnostima da svakodnevni život i opšta slika u javnosti o starenju i starijim ljudima bude vedrija i humanija, na Drvetu poruka završilo je stotinak poruka upućenih seniorima. Evo nekih od njih: 

  • Da nije starijih, ne bi bilo ni mladih. Optimizam je najvažniji, zato – glavu gore! Zorica (53).
  • Majke nam trebaju i kad ostare i kad su nemoćne, da nas teše i zagrle. Marija (48).
  • Budite zadovoljni onim što imate, borite se za bolje i uvek glavu gore. Pilip (71).
  • Poštujte starost i za nju sačuvajte sve najlepše. Jasna (40).
  • Ništa na ovom svetu nije vredno nestanka vašeg osmeha! Uvek će biti nekog kome će vaš osmeh mnogo značiti a vaše postojanje nama znači sve. Budite zdravi i veseli! Tina (16).
  • Osmeh na licu i uživajte dok možete! Vera (74).
  • Čuvajte prijatelje, oni su najbolje društvo! Filip (13).
Realizacijom današnjih radionica, završeni su 4. Dani seniora na Zvzedari. Manifestacija je proteklih 5 dana okupila preko 300 učesnika sa Zvzedare i drugih beogradskih opština.