Početna Magazin Godine Šetnja podrške povodom Svetskog dana Alchajmerove bolesti

Šetnja podrške povodom Svetskog dana Alchajmerove bolesti

Šetnjom kroz centar Beograda, u nedelju, 21. septembra 2014. godine, biće obeležen Svetski dan Alchajmerove bolesti sa ciljem da se podigne svest najšire javnosti o ovom ozbiljnom oboljenju, koje je kod nas i u svetu dobilo epidemijske razmere.

– Beograd će se, prvi put ove godine, naći na listi zajedno sa svetskim metropolama u kojima se ovakve akcije već tradicionalno organizuju – saopšteno je iz Gerontološkog centra Beograd.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stručnjaci ove ustanove, koja zbrinjava više stotina osoba obolelih od demencije, pre svega od Alchajmerove bolesti, upozorili su na podatak statistike da od nje oboljeva svaka sedma osoba starija od 65 godina i svaka druga starija od 85 godina.

– Iako se za postojanje Alchajmerove bolesti zna duže od 100 godina, tek se poslednjih decenija, sa produženjem životnom veka stanovništva, sagledavaju njene razmere – izjavila je psihijatar Gerontološkog centra Beograd mr sc med dr Slavica Golubović.

Ona je dodala da je od velikog značaja pravovremeno prepoznavanje simptoma bolesti, kako bi pacijent počeo sa primenom odgovarajuće farmakološke, ali nefarmakološke terapije, u cilju poboljšavanja kvaliteta njegovog života.

Nemogućnost pamćenja novih informacija, zaboravnost, nervoza, zbunjenost, ponavljanje pitanja i gubitak interesovanja, loša orijentisanost u vremenu i prostoru – samo su neki od simptoma koje imaju oboleli, a njihovo rano otkrivanje odlaže progresiju bolesti čak i do pet godina.

U svetu oko 40 miliona ljudi boluje od Alchajmera, a procenjuje se da će se broj obolelih udvostručiti u narednih deset godina. Na svakih sedam sekundi jedna osoba u svetu oboli od ovog oblika demencije.

Za Srbiju još ne postoje zvanični podaci o broju obolelih, ali se procenjuje da ih ima oko 200.000. Stručnjaci objašnjavaju da je za obolele karakteristično smanjivanje samostalnosti, koje se vremenom pretvara u potpunu zavisnost od negovatelja, što je veliko fizičko, emotivno i ekonomsko opterećenje za porodice, ali i društvo u celini.

Zbog toga je, kako ističu, podrška zajednice potrebna ne samo obolelima od Alchajmerove bolesti, već i njihovim porodicama. Iako je u proteklom periodu poboljšana dijagnostika, terapija i podrška obolelima i njihovim porodicama, primetno je da i dalje postoje veliki problemi zbrinjavanja osoba sa Alchajmerovom bolešću, upozorili su iz Gerontološkog centra Beograd.

Ova ustanova je najavila da će Svetski dan Alchajmerove bolesti obeležiti nizom aktivnosti, počev od petka kad se otvara adaptirano odeljenje za smeštaj osoba obolelih od demencije, u Ulici Marije Bursać 49. u Zemunu. U subotu će u Dom omladine biti održano predavanje „Alchajmerova bolest – značaj prevencije i ranog prepoznavanja“.

U nedelju će (od 11 do 13 sati, plato u Knez Mihailovoj, 5-7) stručnjaci voditi Test crtanja sata kojim se mogu otkriti simptomi Alchajmerove bolesti, a u podne će od platoa početi šetnja podrške osobama obolelim od Alchajmerove bolesti i njihovim porodicama, javlja Tanjug a prenosi B92.