Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Zrenjanin: Ilegalni dom za stare – u podrumu!

Zrenjanin: Ilegalni dom za stare – u podrumu!

Zrenjanin: Ilegalni dom za stare – u podrumu!

Inspektori socijalne zaštite zatekli su u podrumu jedne kuće u Zrenjaninu 12 starih osoba, bezbednosno i zdravstveno ugroženih.

Kontrola je izvršena 29. maja 2017. godine, preneo je portal 021.rs pisanje novosadskog „Dnevnika“.

Inspektori su ovom domu izdali zabranu i naložili hitno iseljenje „štićenika“. Svih 12 osoba je iseljeno. Osmoro su preuzeli srodnici, a četvoro je smešteno u Gerontološki centar Zrenjanin, rekli su u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku.

Protiv vlasnice objekta S. C. biće podnete prekršajna i krivična prijava.

Inače, ovaj dom je već zatvaran 11. aprila ove godine, a na istoj adresi ilegalni dom koji se vodio na drugog vlasnika, bio je zatvaran 2015. i 2016. godine.

Dom je u Agenciji za privredne registre prijavljen kao „odmaralište i slični objekti za kraći boravak“, što po zakonu znači da je registrovan kao učeničko ili studentsko odmaralište bez usluge održavanja, omladinski hostel ili planinarski dom – ali ne i dom za stara lica.

Pre tri nedelje, u ilegalnom domu za stare u Zrenjaninu Zdravka Mijatova Udruženje građana „Spas“, u ulici Mošorinska 80, inspektori socijalne zaštite Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku u saradnji sa Centrom za socijalni rad Zrenjanin iselili su takođe 12 korisnika.

Korisnici ilegalnog doma za stare, njih šestoro, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Zrenjanin smešteni su u Gerontološki centar Zrenjanin, dok su preostale štićenike preuzeli srodnici, tako da je na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora objekat ispražnjen, a biće pokrenuti postupci pred nadležnim organima.*

Podsećamo, od početka godine izdato je 11 zabrana nelegalnim domovima za smeštaj odraslih i starijih u Vojvodini. Najviše ih je bilo u Zrenjaninu i Subotici. Nelegalni domovi otkriveni su i u Temerinu, Bačkoj Topoli, Kovačici i Mramorku.


* Napomena Penzina: Postavlja se pitanje: Kako je država zaštitila ove ljude ako su oni vraćeni u okrilje porodice čiji su ih članovi smestili u podrumske prostorije koje je neko nazvao domom za stare?

Štitimo li mi time stare ljude ili nekog/nešto drugo? Ili je samo forma bitna?