Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Zrenjanin: Ilegalni dom za stare – u podrumu!

Zrenjanin: Ilegalni dom za stare – u podrumu!

Zrenjanin: Ilegalni dom za stare – u podrumu!

Inspektori socijalne zaštite zatekli su u podrumu jedne kuće u Zrenjaninu 12 starih osoba, bezbednosno i zdravstveno ugroženih.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kontrola je izvršena 29. maja 2017. godine, preneo je portal 021.rs pisanje novosadskog „Dnevnika“.

Inspektori su ovom domu izdali zabranu i naložili hitno iseljenje „štićenika“. Svih 12 osoba je iseljeno. Osmoro su preuzeli srodnici, a četvoro je smešteno u Gerontološki centar Zrenjanin, rekli su u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku.

Protiv vlasnice objekta S. C. biće podnete prekršajna i krivična prijava.

Inače, ovaj dom je već zatvaran 11. aprila ove godine, a na istoj adresi ilegalni dom koji se vodio na drugog vlasnika, bio je zatvaran 2015. i 2016. godine.

Dom je u Agenciji za privredne registre prijavljen kao „odmaralište i slični objekti za kraći boravak“, što po zakonu znači da je registrovan kao učeničko ili studentsko odmaralište bez usluge održavanja, omladinski hostel ili planinarski dom – ali ne i dom za stara lica.

Pre tri nedelje, u ilegalnom domu za stare u Zrenjaninu Zdravka Mijatova Udruženje građana „Spas“, u ulici Mošorinska 80, inspektori socijalne zaštite Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku u saradnji sa Centrom za socijalni rad Zrenjanin iselili su takođe 12 korisnika.

Korisnici ilegalnog doma za stare, njih šestoro, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Zrenjanin smešteni su u Gerontološki centar Zrenjanin, dok su preostale štićenike preuzeli srodnici, tako da je na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora objekat ispražnjen, a biće pokrenuti postupci pred nadležnim organima.*

Podsećamo, od početka godine izdato je 11 zabrana nelegalnim domovima za smeštaj odraslih i starijih u Vojvodini. Najviše ih je bilo u Zrenjaninu i Subotici. Nelegalni domovi otkriveni su i u Temerinu, Bačkoj Topoli, Kovačici i Mramorku.


* Napomena Penzina: Postavlja se pitanje: Kako je država zaštitila ove ljude ako su oni vraćeni u okrilje porodice čiji su ih članovi smestili u podrumske prostorije koje je neko nazvao domom za stare?

Štitimo li mi time stare ljude ili nekog/nešto drugo? Ili je samo forma bitna?