Magazin Godine Srbija Zdravlje

Život najkraći u Vojvodini, najduži na Zapadu Srbije

Prosečno najkraći životni vek u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku o očekivanom trajanju života za 2011. godinu, imaju Vojvođani, dok se najduže živi u okolini Zlatibora u Zapadnoj Srbiji, Rasinskom i Moravičkom okrugu, pišu Večernje.

Najdugovečnija mesta u Srbiji su Žitorađa (77,6) i Petrovaradin (77,2), ali i u Novoj Varoši (76), Bajinoj Bašti, Blacu, Žagubici, Aleksandrovcu i Dimitrovgradu (75). U Južnom Banatu, Bečeju, Čoki, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu očekivani životni vek je oko 71 godinu. Život je najkraći u Beloj Crkvi, Alibunaru, Novom Kneževcu, Novoj Crnji i Čoki (70).

Prosečan životni vek u Srbiji je 74,22 godine, i to 76,8 za žene i 71,6 godina za muškarce. Na dužinu ljudskog veka, prema oceni stručnjaka, utiče kvalitet života, standard, nivo zdravstvene zaštite, čistoća životne sredine, itd.

Demograf Ivan Marinković kaže da ovaj pokazatelj nije ogledalo stvarnog stanja koje će se videti tek kad svi građani budu imali istu zdravstvenu zaštitu. Sociolog Goran Lazić kaže da će manje turbulentno vreme i rast životnog standarda uticati i na životni vek i ističe da se u Evropi živi znatno duže, ali da Srbija u regionalnim okvirima ne predstavlja izuzetak.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija