Magazin Godine Svet

Život bez slobode zbog sistema

U američkom pravosudnom sistemu veliku ulogu prilikom određivanja kazne ima ponavljanje krivičnog dela odnosno vraćanje zločinu.


Ono što deluje kao pravedno – povratnike treba strožije kazniti, često dovodi i do velikih nepravdi.

Blic navodi podatak da je trenutno u 3.748 slučajeva razlog za osudu na doživotnu robiju manje i nenasilno krivično delo. Veći deo – 65% ovih osuđenika su Afroamerikanci. Kod nekih je sistem “zakazao”, kod nekih je isuviše dosledno sproveden.

Kako bilo, ovim ljudima je oduzeto pravo na slobodan život jer su npr. ukrali novčanik iz hotelske sobe, alat iz šupe ili čak samo pozajmili kamion od kolege, dok postoje i slučajevi gde je osoba koja je osuđena bila očigledna žrtva koju država nije uspela da zaštiti, ali je zato surovo kaznila zbog zločina koji ide pre svega na teret onog ko ju je zlostavljao.

SAD plaća milijarde dolara za držanje u zatvoru ovih ljudi koji su u momentu izricanja kazne doživotne robije bili veoma mladi. Američki zatvori su, inače, sve “stariji” i to predstavlja problem koji će postajati sve veći u narednim godinama.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija