Početna Magazin Godine Društvo Živeti od zarade svojih roditelja do 70-te

Živeti od zarade svojih roditelja do 70-te

Budući britanski penzioneri, prema poslednjim vestima i istraživanjima, mogu da očekuju da će im biti teže i da će morati da se oslone na prihode nasleđene od svojih roditelja

Britanija je proteklih nedelja imala samo loše vesti za buduće penzionere. Prvo, mere koje su najavljene u Jesenjem saopštenju vlade za većinu Britanaca znače povećanje godina za odlazak u penziju.

Današnji 20-godišnjaci verovatno će morati da čekaju dok ne napune 70 ili i više da bi otišli u penziju. Onda se, prošle nedelje, pojavila informacija da britanska vlada planira da sreže neke „izvedene benefite“ što se odnosi na mogućnost supružnika da zahtevaju penzije na osnovu partnerovog Nacionalnog osiguranja.

A kako bi se doprinelo božićnom raspoloženju, novi izveštaj Instituta fiskalnih istraživanja (IFS) navodi da rođenim 60-tih i 70-ih možda neće biti ništa bolje u penziji nego njihovim prethodnicima rođenim 40-ih i 50-ih:

„Glavni zaključak jeste da će se pojedinci rođeni 60-ih i 70-ih verovatno oslanjati na nasleđeni imetak ukoliko žele da im bude bolje nego njihovim prethodnicima. U poređenju sa onima koji su rođeni deceniju ranije, u njihovim godinama, ove grupe nemaju veće neto prihode; nisu više uštedele od ranijih neto prihoda; manje je verovatno da poseduju nekretninu; verovatnije imaju niže privatno penziono osiguranje; i najverovatnije će doživljavati da njihove državne penzije zamenjuju u manjem procentu njihove nekadašnje zarade.“

Ovo ne predstavlja samo zabrinjavajuću prognozu životnog standarda starijih u budućnosti, već i veoma loše vesti za društvenu pokretljivost.

Istraživanje Centra ekonomskog učinka već je utvrdilo da je društvena pokretljivost opala tokom ovog perioda. Izgledalo je da su obrazovni rezultati i zarade na tržištu rada više povezani sa roditeljskim prihodima kod onih koji su rođeni 1970. u odnosu na one kojii su rođeni 12 godina ranije.

Sada IFS izveštaj sugeriše da će i kasnije generacije u penziji biti više nego ikad oslonjene na roditeljske prihode i imetak, jer će biti primorane da finansiraju svoje penzije iz nasleđenog imetka koji je nejednako raspoređen među stanovništvom.