Društvo Magazin Godine Svet

Zimbabve: 10.000 stogodišnjaka a zakon o penzijama se ne poštuje

Organizacije za prava starih u Zimbabveu digle su glas protiv vlade te afričke zemlje zbog “opšte nebrige i štetnih ekonomskih odluka” koje ugrožavaju živote starih.

Situacija je slična kao i u nekim evropskim zemljama: ionako skromne penzije jede inflacija, a lečenje starijima od 65 dostupno je praktično samo u državnim bolnicama u kojima nema lekova.
Državne starosne penzije u Zimbabveu po novom zakonu iznose 20 dolara mesečno. Međutim, ovaj zakon, donesen 2013. godine, još uvek se ne poštuje. Bord koji bi trebalo njime da se bavi nikada se više nije sastao nakon stupanja zakona na snagu.

U reagovanju na pritužbe o (ne)radu vlade jedan zvaničnik je, pomalo van konteksta, čak rekao kako se “slaže sa tim da je situacija teška, i da je neodgovorno ponašanje dece najveći uzrok problema sa kojim se stari suočavaju”.

Zimbabve ima oko 13 miliona ljudi, od čega je 758.000 starijih građana prema popisu iz 2013. godine. Među njima, čak preko 10.000 starih ima više od 100 godina, piše New Zimbabwe

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija