Evropa Foto albumi

Zid od veštačkih stalaktita u vrtu Valenštajn u Pragu

Južni obod Valenštajnskog vrta u istoimenoj palati karakteriše veliki tamnosivi zid od veštačkih stalaktita kao vidljivi deo “italijanske pećine” koja se takođe nalazi u okviru zamka. 

Stalaktiti formiraju različite amorfne oblike koji na pojedinim mestima, što slučajno, što namerno, liče na sove, mitska bića, maske demona, zmija i drugih grotesknih figura.Stalaktiti su napravljeni od krečnog maltera nanešenog na glinene krovne crepove, i to posebnog oblika koji služi za pokrivanje slemena (sedla ili kanalice).

Veštački stalaktiti “prelivaju” se i preko povećeg “kaveza” za ptice u kom se nalazi nekoliko velikih primeraka (pravih) sova iz čeških šuma.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija