Evropa Foto albumi

Vrt palate Valenštajn u Pragu

Atrijumski vrt palate Valenštajn na Maloj strani u Pragu, na levoj obali Vltave, nastao je u prvoj polovini 17. veka, kada i palata koja ga okružuje.

Vrt je rađen u skladu sa tada modernim stilom manirizma i sadrži jezero pravilnog oblika, leje, travnjake, intimnije prostore ograđene visokom pravilno potkresanom živom ogradom, fontanu i skulpture.

Vrt pruža nekoliko ambijentalnih celina koje se nastavljaju jedna na drugu kako se prolazi njegovim stazama. Isto tako, oko vrta se smenjuju i fasade zgrada Valenštajnske palate koje ga okružuju.

Za većinu turista najupečatljiviji prizor iz Valenštajnskog parka jeste veliki sivi zid u jednom delu dvorišnog vrta sa veštačkim stalaktitima (vidi se i na fotografiji pored).


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija