Početna Magazin Godine Svet Zemljotres kao izvesna budućnost

Zemljotres kao izvesna budućnost

Zemljotres kao izvesna budućnost

Cene nekretnina na Santoriniju izuzetno su visoke, ali osiguravajuće kuće ovde ne osiguravaju nepokretnu imovinu zbog velikog rizika od zemljotresa i vulkanske erupcije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mnogi početak savremenog doba Santorinija (Tire) računaju od zemljotresa 9. jula 1956. godine.

Epicentar ovog zemljotresa jačine 7,8 bio je na ostrvu Amorgosu. Posledica zemljotresa bio je i veliki cunami, najveći u XX veku, koji je zapljusnuo obale Kiklada i Dodekaneza, Krita i turske Male Azije. Poginulo je 53 ljudi, a materijalna šteta je bila ogromna. Na Santoriniju, 85% građevina je srušeno. Stanovništvo je, ionako siromašno, počelo da se iseljava i ostrvo je skoro opustelo.

Sedamdesetih godina turisti počinju da otkrivaju Santorini, a lokalno stanovništvo mogućnost za razvoj ostrva. Ostrvo se ponovo naseljava.

Cene nekretnina na ovom, najfotografisanijem ostrvu Grčke, izuzetno su visoke, ali osiguravajuće kuće ovde ne osiguravaju nepokretnu imovinu. Naime, pored uvek prisutnog straha od zemljotresa, ovo ostrvo je ugroženo i od erupcije vulkana. Tokom 2011. i 2012. godine zabeležena su podrhtavanja i, pretpostavlja se, da vulkan koji je i formirao ovo ostrvo pre 3.600 godina, radi.

Međutim, oni koji uživaju u zalascima sunca na Santoriniju i oni koji od toga žive, ne nameravaju da ga napuste.

Na slici se vide ostaci građevine srušene 1956. godine pored koje su izgrađene nove kuće