Početna Magazin Godine Zdravstvo štrajkuje 5. novembra zbog smanjenja plata

Zdravstvo štrajkuje 5. novembra zbog smanjenja plata

Prosečna zarada u zdravstvu je oko 45.000 dinara, a prosečna plata u Narodnoj banci Srbije je više od 85.000 dinara, u Elektroprivredi 75.000 dinara… Koji su zahtevi sindikata zdravstva?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Reprezentativni sindikati u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predali su 29. oktobra 2014. godine zahteve Vladi Srbije da se zaposlenima u tom sektoru ne smanjuju zarade i najavili štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji za sredu, 5. novembar 2014. godine. 

– Naše zarade su među najnižima, kako u Srbiji tako i u okruženju. Prosečna zarada je oko 45.000 dinara. Prosečna plata u NBS je više od 85.000 dinara, u Elektroprivredi 75.000 dinara… Slažemo se da njihove plate treba da budu velike, ali hoćemo da i naše plate budu veće. Naše plate su do sada bile ograničene, jer koeficijent određuje Vlada. Kontolišite zarade onih koji prave gubitke a imaju neuporedivo veće plate  – poručio je predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnjoj zaštiti Zoran Savić.

Zahtevi sindikata zdravstva i socijalne zaštite:

  • bez smanjenja plata u tom sektoru
  • uvođenje platnih razreda i u javnim preduzećima
  • započinjanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.
– Mi ne tražimo da nam se poveća plata koja je ispod proseka u Srbiji, mi tražimo da ona ostane ista. Ne tražimo da budemo iznad zakona ni da se Zakon o radu ne odnosi na nas, već da potpišemo kolektivni ugovor u skladu sa tim zakonom – poručio je Dragan Bisenić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

– Molim vas da svi ispunimo dogovor i da 5. novembra svi stanemo, a kasnije će sindikati doneti odluku o drugim vidovima sindikalne borbe – Zoran Ilić iz Granskog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti „Nezavisnost“.

Današnjoj javnoj sednici sindikata ispred Vlade nije prisustvovao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, ali su oni ranije danas najavli podršku skupu i zahtevima sindikata, javlja Tanjug a prenosi Blic.