Početna Magazin Godine Društvo Banke ne odoljevaju izazovu veće zarade na starim osobama

Banke ne odoljevaju izazovu veće zarade na starim osobama

Stručnjaci upozoravaju da je trenutak veoma opasan za finansije starih osoba jer su finansijske institucije očajne u traženju novih prihoda…

Svakoga dana mogu se pronaći desetine vesti o prevarama starijih osoba, ali ovakvi zločini nisu rezervisani samo za prevarante „slobodne strelce“ ili kompanije „na rubu legalnosti“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na primer, pre nekoliko godina, najveća banka u Velikoj Britaniji (HSBC) prodavala je dugoročne vrednosne papire klijentima koji su imali i po 93 godine, i koji svakako nikada nisu mogli da vide obećanu zaradu.

Skandal je doveo do kazne od 10,5 miliona funti, a slični skandali pratili su i druge veće finansijske institucije kao što su Santander ili Barclays.

Stručnjaci upozoravaju da je trenutak veoma opasan za finansije starih osoba. Zbog aktuelnih kretanja u ekonomiji finansijske institucije očajne su u pokušaju da pronađu nove izvore prihoda, i u toj borbi ne libe se da „zarađuju“ i na ranjivim društvenim grupama.

Pored toga, i regularni dugogodišnji klijenti banaka postaju sve stariji, pa je teško odoleti da im se ne izvuče neki dodatni novac.

O ovim i drugim velikim izazovima pitanja finansijske bezbednosti i održivosti osoba u penziji piše Financial Times.