Banke ne odoljevaju izazovu veće zarade na starim osobama

Stručnjaci upozoravaju da je trenutak veoma opasan za finansije starih osoba jer su finansijske institucije očajne u traženju novih prihoda…

Svakoga dana mogu se pronaći desetine vesti o prevarama starijih osoba, ali ovakvi zločini nisu rezervisani samo za prevarante “slobodne strelce” ili kompanije “na rubu legalnosti”.

Na primer, pre nekoliko godina, najveća banka u Velikoj Britaniji (HSBC) prodavala je dugoročne vrednosne papire klijentima koji su imali i po 93 godine, i koji svakako nikada nisu mogli da vide obećanu zaradu.

Skandal je doveo do kazne od 10,5 miliona funti, a slični skandali pratili su i druge veće finansijske institucije kao što su Santander ili Barclays.

Stručnjaci upozoravaju da je trenutak veoma opasan za finansije starih osoba. Zbog aktuelnih kretanja u ekonomiji finansijske institucije očajne su u pokušaju da pronađu nove izvore prihoda, i u toj borbi ne libe se da “zarađuju” i na ranjivim društvenim grupama.

Pored toga, i regularni dugogodišnji klijenti banaka postaju sve stariji, pa je teško odoleti da im se ne izvuče neki dodatni novac.

O ovim i drugim velikim izazovima pitanja finansijske bezbednosti i održivosti osoba u penziji piše Financial Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *