Magazin Godine Srbija

Zbog malih penzija, penzioneri primorani da rade

Vojni penzioneri sa transparentima

Pozne decenije života samo su tokom nekoliko poslednjih decenija 20. veka, u nekoliko desetina država sveta, predstavljale doba za uživanje. Danas se pomeraju starosne granice za penzionisanje, razlike između plata i penzija su sve veće, i građani nastavljaju da rade – odlažući penziju ili radeći u penziji za dodatne prihode. Kako ovo teče u Srbiji čitajte u prilogu koji prenosimo: “Penzioneri nemaju dovoljno, moraju još da rade” koji je napravila Maja Dragić za N1

Sindikat penzionera, nakon formiranja nove koalicije PUPS-a i SNS-a, saopštio je da strahuje od rezultata izbora, podsećajući da je premijer Aleksandar Vučić izneverio penzionere. Smanjenje penzija uticalo je na takav stav, mada, smatraju analitičari, ni ova ni prethodna vlast nije brinula o toj najbrojnijoj grupi stanovništva.

Dok čekaju izbore, penzioneri preživljavaju, a neki su se odlučili da se se ponovo “zaposle”. Umesto u toplom, sedamdesetsedmogodišnja Rada Žunić dan je počela na ulici. Kada proda povrće, kupuje ono što joj je potrebno.

“Nisam zamišljava ovako svoju starost, da ću da prodajem na ulici ovu robu koju sad trenutno prodajem”, kaže ona.

Penzioneri koje rade. Kategorija u Srbiji u koju spada i sedamdesetogodišnji Milivoje Mitrović, koji na improvizovanoj tezgi zarađuje za život.

“Šta da sedim kući kada mogu neki dinar da uzmem, a žena mi ne radi ne prima penziju”, rekao je Mitrović.

Penzioneri koji žive u Srbiji, kada se uzme u obzir prosečna penzija oko 200 evra, teško da mogu svoje životno doba nazvati zlatnim. Od novca koji imaju, dok plate račune, hranu, lekove, teško da im ostane za dostojnu starost, a nekad i čokolada za unuke izostane. To takođe znači da retko ko od njih sebi može da priušti neku drugu aktivnost poput pozorišta, odlaska na izlet i slično.

Penzije su snižene pred kraj 2014. godine. Penzionerima, koji su primali do 25 hiljada dinara, penzije nisu umanjene. Onima koji su dobijali između 25 i 40 hiljada, za 22 odsto je umanjeno primanje. Najstarijim sugrađanima sa najvišim primanjima, koja prelaze 40 hiljada dinara, dodatno su umanjene penzije, i to 25 odsto.

Zbog smanjenja penzija Sindikat penzionera se se žalio Ustavnom sudu, mada bezuspešno. Krajem 2015. došlo je do povećanja penzija od 1,25 odsto koje u Sindikatu nazivaju simboličnim.

“Imamo posla sa ljudima koji su nas prevarili, penzioneri su vrlo ugrožena populacija i zaista je neverovatno da je ova Vlada i premijer Vučić, da su krenuli prvo na najugroženije i na najslabiju populacije, na stara lica preko 60 godina”, smatra Vladimir Dedić iz sindikata penzionera Srbije.

Nije ova Vlada prva koja nije preterano brinula o interesu penzionera, smatra glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Čini mi se da je mrtva trka između ove i prethodne vlade. Ona prethodna jeste povećala penzije za 10 odsto, ali posle toga realno su penzije do kraja mandata Cvetkovićeve vlade smanjene za deset odsto.Kada pogledate šta se desilo otkako su došli na vlast naprednjaci i socijalisti, takođe su su penzije smanjene za više od desetak odsto“, kaže glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Kome će penzioneri dati svoj glas je diskutabilno jer oni glasaju emocijama, smatra Ćulibrk.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

5 Comments

Click here to post a comment
  • Penzioneri u Srbiji nikako ne mogu da se porede sa kolegama iz drugih država. U katastrofalnoj ekonomskoj situaciji posla nema za armiju nezaposlenih a kamoli za penzionere koji jedino i imaju neka znanja i sposobnosti, obzirom na obrazovni sistem koji ne sluzi svrsi. Upravo je nesposobna i bahata vlast umesto da otvara radna mesta po Srbiji posegnula za neustavnim otimanjem penzija iako je to imovinsko pravo. Uradjeno je to na način da se na zna do kada se penzije umanjuju, bez vraćanja dela penzije koji se otima i nezna se zasto se oko 220 miliona evra godišnje troši. Mnogo jr načina bilo da aktuelna vlast obezbedi ne samo 220 mil. evra nego i znatno više borbom protiv sive ekonomije, trgovine akciznom robom na crno, uvodjenjem oko 700 000 radnika na crno u leglne tokove. Vlast je posegnula za najlaksom merom uperenom protiv najosetljivije drustvene grupe. Na ovakav način se ruši i penzioni sistem kao i ustavni sistem Srbije i unistava budućnost ogromnog broja zaposlenih koji sada rade ali nije izvesno da će dočekati penziju za koju su izdvajali ceo radni vek.

    • Aktuelna vlast je svoju aktivnost usmerila na urušavanje ekonomskog i pravnog poretka i stvaranje uslova za neometano pljačkanje podanika, pri čemu su najugroženije kategorije ( među kojim su i penzioneri) podložne i najvećem stepenu pljačke.

  • Ako budu glasali prema emocijama, kako kaže, g-n Ćulibrk, onda sigurno ne treba da glasaju za PUPS i sve one stranke na vlasti koje su im beskrupulozno smanjili ionako obezvređene penzije! Evo, ja sam ovo izjavio emotivno!

  • Postovanje
    Ja sam sto kazu mladji penzioner,otisao sam prvo na cekanje u zavod za ne zaposlaene gde sam proveo 1godinu i 7meseci ,tu su nam isplacivali umanjeno sada smo prikupili podatke i poslali tuzbu,potom kada sam konacno stekao uslov 40 godina staza i otisao u penziju tu su mi lepo skinuli za svaku godinu sto nisam napunio da umrem i jos su skinuli kao i svim ostalim penzionerima koji su zaradili postenim radom.Pitam se dokle ce ojadjivati i omalozavati penzionere koji svoje obaveze izvrasavaju na vreme!!??

  • Za koga god glasali da glasali, penzionerima se isto piše.Tranzicija (otimačina) obavlja svoj danak, te dok, sve ,ne dođe u privatne-tajkunske ruke i đepove neće biti prekida-atakovanja na penzionere.Dakle, možda za nekih sto godina, a možda nikada, neće nastupiti boljitak, kao recimo u Danskoj, Švajcarskoj,Švedskoj, Norveškoj…Socijalizam je prozvan totalitarnim režimom, a “ovo” bezlično nema osećaj za običnog čoveka.Ovo što se dešava ne liči ni na jedno poznato društveno uređenje, jednostavno ovo je “čerupanje” u privatne đepove.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija