Početna Magazin Godine Zbog malih penzija, penzioneri primorani da rade

Zbog malih penzija, penzioneri primorani da rade

Zbog malih penzija, penzioneri primorani da rade

Pozne decenije života samo su tokom nekoliko poslednjih decenija 20. veka, u nekoliko desetina država sveta, predstavljale doba za uživanje. Danas se pomeraju starosne granice za penzionisanje, razlike između plata i penzija su sve veće, i građani nastavljaju da rade – odlažući penziju ili radeći u penziji za dodatne prihode. Kako ovo teče u Srbiji čitajte u prilogu koji prenosimo: „Penzioneri nemaju dovoljno, moraju još da rade“ koji je napravila Maja Dragić za N1

Sindikat penzionera, nakon formiranja nove koalicije PUPS-a i SNS-a, saopštio je da strahuje od rezultata izbora, podsećajući da je premijer Aleksandar Vučić izneverio penzionere. Smanjenje penzija uticalo je na takav stav, mada, smatraju analitičari, ni ova ni prethodna vlast nije brinula o toj najbrojnijoj grupi stanovništva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dok čekaju izbore, penzioneri preživljavaju, a neki su se odlučili da se se ponovo „zaposle“. Umesto u toplom, sedamdesetsedmogodišnja Rada Žunić dan je počela na ulici. Kada proda povrće, kupuje ono što joj je potrebno.

„Nisam zamišljava ovako svoju starost, da ću da prodajem na ulici ovu robu koju sad trenutno prodajem“, kaže ona.

Penzioneri koje rade. Kategorija u Srbiji u koju spada i sedamdesetogodišnji Milivoje Mitrović, koji na improvizovanoj tezgi zarađuje za život.

„Šta da sedim kući kada mogu neki dinar da uzmem, a žena mi ne radi ne prima penziju“, rekao je Mitrović.

Penzioneri koji žive u Srbiji, kada se uzme u obzir prosečna penzija oko 200 evra, teško da mogu svoje životno doba nazvati zlatnim. Od novca koji imaju, dok plate račune, hranu, lekove, teško da im ostane za dostojnu starost, a nekad i čokolada za unuke izostane. To takođe znači da retko ko od njih sebi može da priušti neku drugu aktivnost poput pozorišta, odlaska na izlet i slično.

Penzije su snižene pred kraj 2014. godine. Penzionerima, koji su primali do 25 hiljada dinara, penzije nisu umanjene. Onima koji su dobijali između 25 i 40 hiljada, za 22 odsto je umanjeno primanje. Najstarijim sugrađanima sa najvišim primanjima, koja prelaze 40 hiljada dinara, dodatno su umanjene penzije, i to 25 odsto.

Zbog smanjenja penzija Sindikat penzionera se se žalio Ustavnom sudu, mada bezuspešno. Krajem 2015. došlo je do povećanja penzija od 1,25 odsto koje u Sindikatu nazivaju simboličnim.

„Imamo posla sa ljudima koji su nas prevarili, penzioneri su vrlo ugrožena populacija i zaista je neverovatno da je ova Vlada i premijer Vučić, da su krenuli prvo na najugroženije i na najslabiju populacije, na stara lica preko 60 godina”, smatra Vladimir Dedić iz sindikata penzionera Srbije.

Nije ova Vlada prva koja nije preterano brinula o interesu penzionera, smatra glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Čini mi se da je mrtva trka između ove i prethodne vlade. Ona prethodna jeste povećala penzije za 10 odsto, ali posle toga realno su penzije do kraja mandata Cvetkovićeve vlade smanjene za deset odsto.Kada pogledate šta se desilo otkako su došli na vlast naprednjaci i socijalisti, takođe su su penzije smanjene za više od desetak odsto“, kaže glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Kome će penzioneri dati svoj glas je diskutabilno jer oni glasaju emocijama, smatra Ćulibrk.