Početna Magazin Godine Ekonomija Zbog greške pravnika PIO fonda duguje 100.000 dinara

Zbog greške pravnika PIO fonda duguje 100.000 dinara

Pravnici PIO fonda rekli su Ivani Veselinović iz Beograda da može da dobija porodičnu penziju iako je zasnovala radni odnos, a zatim, ne samo da joj je obustavljena isplata porodične penzije, već na ime duga sada mora da vrati 100.000 dinara.

– Pre potpisivanja ugovora o radu otišla sam u službu pravne pomoći PIO fonda gde su mi objasnili da nema nikakvih problema da zasnujem radni odnos i zadržim penziju, s obzirom da će moja zarada biti simboličnih sedam hiljada, jer radim kao profesor sa dva časa sedmično u Filološkoj gimnaziji. Međutim, u februaru mi na kućnu adresu stiže rešenje o obustavi penzije i nalog da moram da vratim sav novac koji sam u međuvremenu primila – priča Ivana Veselinović za Novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje naglašavaju da je moguće da je problem nastao u matičnoj evidenciji prilikom prijave na osiguranje ili prijave podataka o ostvarenoj zaradi, ali da to može da se proveri samo ako im se dostavi matični broj pod kojim se korisnik vodi u elektronskoj bazi evidencije Fonda.

– Porodični penzioner, po Zakonu o PIO, ima pravo da se angažuje po osnovu ugovora, ali da mu ugovoreni prihod na mesečnom nivou ne prelazi 50 odsto od najniže osnovice osiguranja za taj period – kaže Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu, i dodaje:

– Moguće je i da je poslodavac dostavio Fondu M4 obrazac za pomenutog porodičnog penzionera, kao da je zaposlen na neodređeno vreme, što je neispravno, jer bi trebalo dostaviti MUN obrazac za plaćanje doprinosa za PIO po osnovu ugovora.