Početna Magazin Godine Zamena operatera fiksne telefonije moguće od 1. aprila 2014. godine

Zamena operatera fiksne telefonije moguće od 1. aprila 2014. godine

Zamena operatera fiksne telefonije moguće od 1. aprila 2014. godine

Od utorka, 1. aprila 2014. godine, i u Srbiji će biti dostupna usluga prenosa broja u fiksnoj telefoniji, odnosno zamena operatera uz zadržavanje postojećeg broja.

Troškovi prenosa, po ceni od 165 dinara bez PDV-a, plaćaju se operateru kod kog se prelazi, pišu Novosti.

Pretplatnik koji je izvršio prenos broja ne može ponovo da traži prenos istog broja u periodu kraćem od šest meseci, niti od operatera primaoca broja može da zahteva prenošenje dodatnih usluga koje je imao kod prethodnog operatera. Podnošenje zahteva za prenos broja ujedno se smatra i zahtevom za raskid ugovora između pretplatnika i operatera davaoca broja, a ugovor se raskida u trenutku isključenja broja iz prethodne mreže.

U 2013. godini u Srbiji je bilo oko tri miliona fiksnih korisnika, a trenutno postoji devet operatera od kojih neki već imaju licencu – Telekom Srbija, Telenor, SBB, IKOM, Invest Inženjering, Beogrid, Knight Development Support i JET TV.

Orion telekom nije potpisao Protokol, a kao jedan od problema kompanija navodi ukidanje ADSL-a ukoliko korisnik želi da prenese broj iz jedne mreze u drugu, a takvih korisnika je oko 700.000. Za sada samo postoji mogućnost da operateri od Telekoma Srbije iznajme lokalnu petlju, odnosno veze koje idu bakarnim kablovima, i da tako pružaju tu uslugu korisnicima.

Oko 540.000 korisnika neće biti u mogućnosti da prenese broj u drugu mrežu, jer su priključeni na analogne i stare digitalne sisteme. Korisnik dolazi kod operatera kod koga želi da pređe, podnosi zahtev, koji se potom prosledi u centralnu bazu i ona vrati informaciju da li taj broj može ili ne može da se prenese.