Početna Magazin Godine Zamena operatera fiksne telefonije moguće od 1. aprila 2014. godine

Zamena operatera fiksne telefonije moguće od 1. aprila 2014. godine

Od utorka, 1. aprila 2014. godine, i u Srbiji će biti dostupna usluga prenosa broja u fiksnoj telefoniji, odnosno zamena operatera uz zadržavanje postojećeg broja.

Troškovi prenosa, po ceni od 165 dinara bez PDV-a, plaćaju se operateru kod kog se prelazi, pišu Novosti.

Pretplatnik koji je izvršio prenos broja ne može ponovo da traži prenos istog broja u periodu kraćem od šest meseci, niti od operatera primaoca broja može da zahteva prenošenje dodatnih usluga koje je imao kod prethodnog operatera. Podnošenje zahteva za prenos broja ujedno se smatra i zahtevom za raskid ugovora između pretplatnika i operatera davaoca broja, a ugovor se raskida u trenutku isključenja broja iz prethodne mreže.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U 2013. godini u Srbiji je bilo oko tri miliona fiksnih korisnika, a trenutno postoji devet operatera od kojih neki već imaju licencu – Telekom Srbija, Telenor, SBB, IKOM, Invest Inženjering, Beogrid, Knight Development Support i JET TV.

Orion telekom nije potpisao Protokol, a kao jedan od problema kompanija navodi ukidanje ADSL-a ukoliko korisnik želi da prenese broj iz jedne mreze u drugu, a takvih korisnika je oko 700.000. Za sada samo postoji mogućnost da operateri od Telekoma Srbije iznajme lokalnu petlju, odnosno veze koje idu bakarnim kablovima, i da tako pružaju tu uslugu korisnicima.

Oko 540.000 korisnika neće biti u mogućnosti da prenese broj u drugu mrežu, jer su priključeni na analogne i stare digitalne sisteme. Korisnik dolazi kod operatera kod koga želi da pređe, podnosi zahtev, koji se potom prosledi u centralnu bazu i ona vrati informaciju da li taj broj može ili ne može da se prenese.