Početna Magazin Godine Čovek i smrt Prosečna cena sahrane u Velikoj Britaniji je 9.200 evra

Prosečna cena sahrane u Velikoj Britaniji je 9.200 evra

Prosečna cena sahrane u Velikoj Britaniji je porasla za 80 odsto tokom poslednjih desetak godina i danas je skoro dva puta veća nego u SAD i tri puta veća nego u Francuskoj.

Prosečna cena sahrane u Velikoj Britaniji je u svetskom vrhu sa 7.622 funte (oko 9.200 evra) – preko 50% više nego što je bila 2011. godine. Studija Univerziteta Bat koja se pozabavila ovom temom utvrdila je čak i da je cena porasla za 80 odsto od početka 21. veka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Studija je utvrdila da bi preko 100.000 Britanaca imalo ozbiljne teškoće da priušte sopstvenu sahranu u 2014. godini. Mnogi su primorani da plaćaju i za stvari koje ne žele. Jedna penzionerka kojoj je dijagnostifikovana leukemija tražila je smanjenje cene od minimalnih 4.500 evra, ako joj se isključi usluga službe, ali joj je ovaj zahtev odbijen.

Trenutno svaka peta sahrana u Britaniji predstavlja veoma ozbiljan trošak za porodice, tvrde u „Centru za smrt i društvo“ Univerziteta Bat. Istovremeno, raste broj zahteva lokalnim samoupravama za sprovode koji se finansiraju iz programa zdravstvenog osiguranja. Prosečna cena takve sahrane je oko 1.500 evra.

Međutim, istraživanje je zaključilo da je u praksi veoma teško ostvariti povraćaj sredstava za sahranu s obzirom da novca za to nema dovoljno, da je proces komplikovan i zastareo. Ovo je još jedan problem za stare u Britaniji s obzirom da ta država ima i veliki problem sa „energetskim siromaštvom“.

Koliko je sahrana u Britaniji skupa govore i podaci da prosečna cena sahrane u SAD iznosi oko 5.000 evra, a u Francuskoj oko 3.000 evra, piše RT.