Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Zatvoreno 10 privatnih domova za stare

Zatvoreno 10 privatnih domova za stare

Od 25. jula 2014. godine, kada je počela oštrija akcija zabrane rada nelegalnih domova za stare, inspekcija socijalne zaštite zabranila je rad sedam ovakvih objekata…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Na deset privatnih domova za stare, od kojih je čak sedam poslovalo mesecima u ilegali, stavljen je katanac zato što vlasnici nisu posedovali valjane dozvole za rad.
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

Tri kuće za „treće” doba – subotička „Anastazija” i beogradski „Kostić dom” i „Imela” – ogrešile su se o pravila i propise države zahvaljujući kojima su ranije uspele da obezbede dozvolu za rad, objasnili su za Politiku u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.Zbog toga su im inspektori socijalne zaštite nedavno naložili da otklone nepravilnosti kako bi ponovo mogli da steknu pravo na rad.

Ostalih sedam nelegalnih objekata su zabravljeni, jer vlasnici nisu angažovali stručno osoblje koje bi brinulo o korisnicima, prostorije za boravak štićenika nisu bile prilagođene njihovim potrebama, a novajlije su uglavnom stizale na adresu bez prethodnog pristanka. Dovoljno je bilo da se sa takvim uslovima saglase srodnici.
– Domovi sa dozvolom koji nisu poštovali sve propise imaju rok od šest meseci da otklone nepravilnosti. U voždovačkom „Kostić domu” korisnica je pala i slomila butnu kost, pa smo ih po prijavi obišli. Ustanovili smo da imaju veći broj korisnika od smeštajnog kapaciteta i da angažuju radnike na „crno”. I u „Imeli” sa Voždovca smo zatekli sličnu situaciju, jer je dom poslovao sa većim brojem štićenika nego što je propisano i bez dovoljnog broja radnika – objašnjava Nena Darmanović, inspektorka socijalne zaštite.U „Imeli” ne kriju da ih je inspekcija nedavno posetila i privremeno zatvorila. Zapelo je, kako kažu, oko broja korisnika koji nije trebalo da pređe cifru od devet, a bilo ih je dvoje-troje više.  – Odlučili smo da proširimo prostor u domu tako da će posle radova u njemu moći da bude smešteno između 24 i 35 korisnika.
U naredna tri meseca trebalo bi sve da završimo i konkurišemo za dobijanje stalne licence. U međuvremenu nećemo moći da radimo, a ovih dana svi naši korisnici su iseljeni, neki su se vratili kući, a neki su u banjama – napominju u domu „Imela”.

Od 25. jula, kada je počela oštrija akcija zabrane rada nelegalnih domova za stare, sve do pre nekoliko dana, inspekcija socijalne zaštite zabranila je rad sedam ovakvih objekata. Pet kuća za „treće” doba poslovalo je u prestonici, a po jedan objekat u Smederevu i Negotinu.
Na neslavnom spisku našao se i dom „Olga A&A” sa Bežanijske kose, jer je bez dozvole za rad pružao usluge domskog smeštaja odraslima i starijima. U tom objektu inspektori su zatekli 22 stare i bolesne osobe, pa je rešenjem o zabrani direktor dobio rok od 30 dana da iseli sve korisnike.

Od početka 2014. godine zbog rada na „crno” inspekcija je zakatančila 23 doma, od toga ih je 14 u Beogradu. U toku prošle godine inspektori su stavili katanac na 16 privatnih domova za smeštaj starijih, od kojih je deset u užoj Srbiji – osam u Beogradu, po jedan u Topoli i Krupnju, i šest u Vojvodini.
———————————————-

U Srbiji ukupno ima 125 privatnih domova, i to:

  • 24 u Vojvodini
  • 101 u užoj Srbiji, a najveći broj posluje u glavnom gradu
  • ukupan broj kreveta oko 3.000
  • Napomena: u državnim domovima ima mesta za još oko 9.000 starijih
———————————————-
Beogradski državni i 21 privatni dom ovenčani licencom

Gerontološki centar Beograd za sada je jedina državna ustanova u sistemu socijalne zaštite koja je ovenčana zvaničnom licencom za rad. U Srbiji postoji 41 dom za smeštaj starijih, ali kako ističu u ministarstvu, od maja prošle godine kada je uveden pravilnik o licenciranju organizacija socijalne zaštite, više nijedna državna kuća za „treće doba” nije podnela zahtev za licenciranje. To mogu da urade najkasnije do 2016. godine.U trku za osvajanje licence uključeni su i privatni domovi. Do sada je 21 ustanova za smeštaj starih dobila ovu dozvolu, s tim što se stalnom licencom (važi šest godina) može podičiti samo dom „Vinijum” iz Čačka, dok su ostali domovi postali vlasnici ograničene licence.
Od 25. jula kada je počela akcija zatvaranja ilegalaca do pre dva dana, još tri doma ovenčana su zvaničnom licencom, pa su se tako sem čačanskog listi pridružili i beogradski dom „Milagro Casa” i „Baćo i Nana” iz Subotice.
———————————————-
Procedura za registraciju

Za registrovanje privatnih domova važe isti uslovi kao i za državne. Vrednuje se nekoliko kategorija:
  • prostor
  • oprema
  • stručni kadar
  • procedure
  • kvalitet usluge

Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnih i boračkih pitanja podnosi se zahtev za licencu, a potom inspekcija kontroliše objekat, ispituju se uslovi rada, na osnovu čega se odlučuje o dobijanju dozvole.– Spiskovi legalnih domova za stare nalaze se na sajtu Ministarstva.

———————————————-
Cene do hiljadu evra

Za dvadesetčetvoročasovnu brigu i smeštaj u registrovanim domovima sugrađani moraju da izdvoje od 300 do bezmalo hiljadu evra.
U nekim ilegalnim domovima boravak košta oko 500 evra.U državnim kućama za „treće” doba u Beogradu mesečni smeštaj starih košta od oko 230 evra do oko 500 evra, u dinarskoj protivvrednosti.