Početna Magazin Godine Društvo Zašto samo muškarci dobijaju Darvinovu nagradu

Zašto samo muškarci dobijaju Darvinovu nagradu

Nedavna studija dobitnika Darvinove nagrade tokom poslednjih 20 godina izgleda da je dokazala „teoriju“ o muškarcima kao „idiotima“

Darvinova nagrada je neformalna nagrada koja se dodeljuje za glupost. Dva su načina da je osvojite:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • da izgubite život u besmislenom nesrećnom slučaju za koji ste sami krivi
  • ili da tokom istog ostanete bez organa za reprodukciju čime biste ljudsku vrstu spasili od prenošenja „gena“ gluposti (otuda i ime nagrade).

Na primer, Darvinovu nagradu dobio je i terorista koji je otvorio sopstveno pismo-bombu kada je pogrešno napisao adresu primaoca, pa je pošta vratila pismo na adresu pošaljioca. Među dobitnicima je i jedan lopov koji je krao kablove iz liftovskog okna, tako što je stajao na liftovskoj kabini i sekao sajle pored sebe.

Čuveni su primeri ljudi koji su zalivali cveće na terasi stojeći na stolici sa točkićima, ili oni koji su se samozadovoljavali na neverovatne načine – goveđim srcima u tegli uključenim u struju, usisivačima koji umesto turbine imaju lopatice za stvaranje usisa vazduha, ili prislonjeni uz pokretnu traku teških mašina.

Takođe je neformalna i „teorija“ o muškarcima idiotima (Male Idiot Theory – MIT), koja kaže da su muškarci naročito skloni izazivanju ozbiljnih nesreća i fatalnih grešaka iz jednog prostog razloga – „zato što su idioti i rade glupe stvari“.

Od 1994. godine dodeljeno je 332 Darvinove nagrade (oni koji su bili blizu dodeljivanja, preživeli su za malo i dobijaju samo utešne nagrade). Pregledom dobitnika 14 nagrada zaslužili su i muškarci i žene podjednako – uglavnom parovi koji su zajedno izveli poduhvat dostojan ove nagrade.

Od 318 preostalih nagrada, čak 282 osvojili su muškarci što je veoma velika razlika u njihovu „korist“. Bilo je svega 36 dobitnica.

Dr Dennis Lendem sa univerziteta u Njukaslu pojašnjava termin muškog idiotizma:

– Idiotskim rizicima nazivamo one besmislene rizike kada je očekivani rezultat zapravo nemoguć, a izhod je često ekstremno negativan i često koban.

– Prema MIT-teoriji mnogi postupci i smrtni ishodi mogu da se objasne zaključkom da su muškarci idioti i da idioti rade glupe stvari.

– Do sada postoje anegdotski podaci koji podržavaju ovu teoriju, ali do danas nije bilo sistematske analize polne sklonosti ka idiotskom ponašanju.

Britanski medicinski žurnal (British Medical Journal) piše da je zagonetno to što muškarci osećaju potrebu da se izlažu takvim opasnim poduhvatima, prenosi RT.

Lendrem kaže da su ovakve nezgode mahom mešavina nivoa inteligencije i konzumacije alkohola.

– Bez obzira na ova ograničenja ne sumnjam da su dobitnici Darvinove nagrade malo ili nimalo procenjivali rizike prilikom svojih akcija. Jednostavno svoju nameru sproveli u delo. U nekim slučajevima zaista se može razmišljati o inteligenciji dobitnika nagrade, i čini se naivno verovati da je alkohol uzrok nečemu.

Landrem je posebno podsetio na grupne pobednike Darvinove nagrade koji su igrali „ruski rulet“ tako što su seli oko nagazne mine. Izgubio je onaj prvi koji je zgazio. A sa njim i svi ostali.