Magazin Godine Zdravlje

Zašto osobe sa demencijom često odgovaraju “NE”?

Osobe koje žive sa obolelim od Alchajmerove bolesti često najviše frustrira učestalost negativnih odgovora. Bližnji često ne razumeju zašto osobe sa demencijom tako često kažu “Ne” i zašto odbijaju da rade ono što su nekada rado činili.

Razlozi su jednostavni – demencija utiče na pamćenje, razumevanje i jezik. Osobi sa demencijom teško je da shvati šta tražimo od nje. I nas kada pitaju da uradimo nešto što ne shvatamo ili što nam je neprijatno, kako reagujemo? – Ne!

Kao i svi ostali, i ljudi sa demencijom imaju pravo da kažu ne. Međutim, zbog njihove demencije, oni često ne rezonuju dobro. Pravilan pristup ovim odrečnim odgovorima jeste zapitati se:

“Šta bi on/ona uradio/la pre nekoliko godina? Da li bi uživao/uživala u boravku na svežem vazduhu? Da li bi želeo/želela čistu odeću?”

U većini slučajeva, odgovor je da. Ali da bi se “ne” pretvorilo u “da” kada je demencija prisutna, potrebno je da onaj ko brine o ovoj osobi postane vođa i da joj pruži puno ohrabrenja.

Kako odrečni odgovor osobe sa demencijom pretvoriti u potvrdni?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija