Početna Magazin Godine Zašto novi protesti penzionera? Jovan Tamburić, USPVLS

Zašto novi protesti penzionera? Jovan Tamburić, USPVLS

Zašto novi protesti penzionera? Jovan Tamburić, USPVLS

Bauk kruži Srbijom – bauk protesta penzionera. Sve sile povampirenog liberalnog kapitalizma u Srbiji objedinile su hajku protiv. Barjaktari Vlade Srbije, PUPS, Fond PIO RS, udruženja penzionera koja su formirala PUPS a koje vlast finansira, osvedočeni nenarodni predstavnici u Skupštini Srbije i domaći politikantski filistri dokazuju da su problem i neprijatelji Srbije penzioneri – piše Jovan Tamburić iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS, u najavi protesta vojnih penzionera 15. marta 2016. godine u Beogradu.

Gde su partije na vlasti i opozicije koje ništa ne progovaraju o pljački najveće socijalne grupe Srbije a koja je stvorila sve što je Srbija imala a što još ponegde nije nestalo u organizovanoj tranzicionoj pljački?

Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, donet je na neodređeno vreme i pored predizbornog zaklinjanja da penzioneri neće snositi teret nazovi reformi, suprotno odredbama Ustava Srbije i međunarodnih konvencija, bez otpora opozicije u Skupštini Srbije i protesta penzionera na ulici.

Zašto sredstva informisanja u Srbiji učestvuju u spinovanju građana Srbije da je smanjenje samo 10% i da su oni, penzioneri sami, predložili i pristali na to? Istina, postoji jedan deo penzionera, koji se nisu obrazovali, nisu radili ceo radni vek i kojima vlast čini posebno zadovoljstvo, što ovima sa diplomama, smanjuje te navodno visoke penzije. Zauzvrat oni će na izborima nagraditi tu revolucionarnu pravdu.

Navedeni nisu još shvatili da su i njihove penzije smanjene prekidom usklađivanja sa rastom troškova života i porastom svih cena. Važno je da im penzije posle istorijskog povećanja od 1,25% nikada nisu bile veće. Zar sramnim Zakonom nisu ozbiljno uzdrmani temelji moderne demokratije i države? Zar se njime ne ruši sistem PIO i pravna sigurnost?

Mogu li se normalni građani Srbije pomiriti sa pljačkom, sa lapotom? Mogu ali pod uslovom:

 • da ne postoji otvorena diskriminacija penzionera i da se ne krše osnovne odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Ustav Srbije i Zakon o PIO
 • da inspekcije počnu da rade bez reketiranja i u legalne tokove uvedu preko 700.000 radnika na crno
 • da nadležni organi, sa 40% smanje sivu ekonomiju ispod 8%, koliko iznosi u normalnim državama i smanje trgovinu na crno akciznom robom u vrednosti preko 400 miliona evra i poreske utaje preko 200 miliona evra
 • da vlast smanji iznošenje iz zemlje preko 4 milijarde evra godišnje, koji se steknu u sivoj ekonomiji a koje su potrebne za budućnost Srbije
 • da se minimalna plata i penzija odrede tako da budu dovoljne za preživljavanje a ne da kapitalisti po tom osnovu ostvaruju ekstra profite – ko ne može da plati pošten rad nije mu mesto u Srbiji
 • da javna preduzeća prestanu da budu pljačkaši građana i ogromne budžetske rupe, da se oslobode partijskih kadrova, nesposobnih da njima domaćinski upravljaju
 • da se vlast na svim nivoima očisti od grupa koje su deo organizovanog kriminala, na način kako to predsednik Vlade Srbije stalno najavljuje, ali, samo najavljuje
 • da teret ekonomske krize jednako ponesu svi vlasnici imovine u Srbiji – Ko to, i zašto, oslobađa tajkune i kapitaliste od obaveze da plaćaju poreze i doprinose?
 • da se u Srbiji formira razvojna banka koja će sa novcem koji se poklanja stranim investitorima, podsticati razvoj poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća čiji su vlasnici građani Srbije
 • da sudovi Srbije počnu da sude u skladu sa zakonima a ne stavovima izvršne vlasti
 • da državni organi i javna preduzeća i svi oblici sisanja krvi građanima Srbije u svom radu počnu da poštuju i sprovode odluke i presude sudova u Srbiji bez čega svaka rasprava o pravnoj državi prestaje – zaključak je da svaka ozbiljna, sposobna i odgovorna vlast navedeni zakon mora poništiti i oteto vratiti.

Zašto ponovo protesti vojnih penzionera, koje su neki centri domaće i međunarodne moći, smišljeno, tendenciozno i protivustavno izdvojili iz društva i neosnovano ih proizveli u privilegovane penzionere?

Predstavnici vlasti su pre nekoliko meseci slavljenički saopštili da je ranije stvoren problem sa vojnim penzijama konačno rešen! Da li je baš tako? Može li nezakonito i ucenjivačko rešenje da umiri pravdoljubivost jedne časne profesije?

Zato vojni penzioneri, kao nerazdvojivi deo penzionerskog stroja, okupljeni oko Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije koje je kolektivni član Udruženja sindikata penzionera Srbije, izlaze da izraze nezadovoljstvo zbog mera Vlade i Fonda PIO Srbije, jer problem usklađivanja njihovih penzija, nije rešen na način kako je odlučio Ustavni sud Srbije, jer vojnim penzionerima pripada usklađivanje penzija od 11,06%, na isti način, pod istim uslovima i istom iznosu kao i svim penzionerima Srbije.

Davanje samo dela prava vojnim penzionerima, koja im pripadaju na osnovu zakona, i to prikazivati kao izraz dobre volje, na način kako su to učinili resorni ministar u Vladi Srbije i direktorica Fonda PIO, 4. marta ove godine u Domu Vojske, više su izraz političkog diletantizma u očekivanju da će još jednom uspeti u obmani ostarelih i dobiti njihove glasove na predstojećim izborima!

Kao što smo i očekivali, pred najavljeni protest 15. marta 2016. godine, zbog diskriminacije vojnih penzionera, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, je kao i pred prethodne proteste vojnih penzionera, ovoga puta i u predizbornoj kampanji, saopštio, da je po odluci Vlade Srbije, rok za vansudsko poravnanje diskriminisanih vojnih penzionera produžen.

To znači da se prevara vojnih penzionera sa vansudskim poravnanjem zbog neusklađivanja penzija od 1. januara 2008. godine, nastavlja do kraja 2016. godine. Toliko će trebati, da kreatori Zaključka Vlade Srbije od 30. oktobra 2015. godine, kojim se navodno rešava problem usklađivanja vojnih penzija, ubede vojne penzionere i javnost Srbije da je ponuda zasnovana na zakonu. Premalo vremena jer…

Zaključkom se vanredno usklađivanje penzija u 2008. godini, umanjuje za 4,21 % koje su vojni penzioneri dobili kao redovno usklađivanje u 2007. godini, ne priznaju sudski troškovi za oko 35.000 vojnih penzionera koji su tužili RF PIO zbog nepoštovanja zakona i ne priznaju zakonske zatezne kamate. Oni koji su prihvatili ponudu odrekli su se pravne zaštite, povećanja od 4,21%, nisu dobili zakonske zatezne kamate i sami su platili sudske troškove koji su nastali kriminalnim postupanjem RF PIO.

Zaključkom se šteta koja je stvorena nezakonitim postupanjem RF PIO i vlada Srbije od 2008. godine prevaljuje na vojne penzionere. I sve to od strane Vlade Srbije koja se zaklela da će sprovoditi Ustav i zakone Srbije. U prevari vojnih penzionera i obmanjivanju javnosti Srbije učestvuje i Udruženje vojnih penzionera Srbije, koje zbog pupčane veze sa PUPS i ličnih interesa rukovodstva, otvoreno podržava nešto što je očigledno na štetu njegovih članova.

Na informisanju koje je udruženje organizovalo 4. marta 2016. godine, a kojem su eksluzivno prisustvovali predstavnici Vlade Srbije i RF PIO, očigledna je veza svih u prevari i predizbornom „mazanju“ vojnih penzionera. Ovakvo postupanje je normalnom neobjašnjivo.

Jasno da su vansudsko poravnanje uglavnom prihvatili, gladni, osiromašeni i u dugovima, naslednici preminulih, kolege koje su najveći deo duga naplatile presudama a poravnanjem rešavaju samo period koji nije obuhvaćen tužbom kao i oni koji nisu tužili.

Od 33.500 vojnih penzionera koji su uzeli uverenje o iznosu duga RF PIO po osnovu vanrednog usklađivanja penzija, da bi ih koristili na sudu kao priznanje dužnika, samo je oko 4.000 vojnih penzionera odustalo od suđenja. Od sudskih parnica sa PIO nije odustalo preko 30 000 vojnih penzionera.

Na optužbe da RF PIO ne sprovodi preko 6.000 presuda upravnog suda, direktorica najavljuje da će to rešavati vansudskim poravnanjem.

PIO uvodi praksu poravnavanja u upravnim sporovima na štetu penzionera, koja ne postoji u zakonima. Šta će reći Ustavni sud i Visoki savet sudstva Srbije na ovo? Ponudom PIO, problem vanrednog usklađivanja vojnih penzija nije rešen i to pokazuje da ni četiri meseca nisu bila dovoljna da se penzioneri ubede u namere dobročinitelja pa se rok produžava.

Naprotiv, šteta koja se nanosi ovakvim postupanjem RF PIO i Vlade Srbije, budžetu i građanima Srbije se uvećava, jer ga nisu prihvatili penzioneri koji pravdu traže na sudu. A sudovanje zbog bahatosti vlasti i RF PIO uvećava štetu budžetu i građanima. Udruženje sindikata pezionisnih vojih lica Srbije je Ustavnom sudu Srbije dostavilo inicijativu za ocenu ustavnosti navedenog zaključka i ako se zaključak proglasi neustavnim, a mora, sva prava će biti vraćena a nezakonita poravnanja poništena.

Na protestu ćemo izraziti i nezadovoljstvo stanjem u pravosudnom sistemu Srbije koje se nije oduprlo uticaju izvršne vlasti i ostalim boleštinama koje urušavaju državu.

Radiotelevizija Srbije kao vlasništvo građana je sve samo ne to. Osim repriza serija snimljenih u srećna vremena, penzioneri ne dobijaju ništa. Naše vlasnišvo kao ozbiljna sila nam ne pomaže u borbi za prikazivanje stvarnosti onakve kakva jeste.

Mogu li se penzioneri i mladost Srbije nadati boljoj budućnosti bez prikazivanja stvarnosti? Hoće li javni servis RTS postati brana neznanju i bahatosti svake vlasti u interesu građana Srbije? Ako treba , a treba, da ih podsetima na to!

Ako se kao građani izborimo za poštovanje osnovnih ljudskih prava i doslednu primenu principa ustavnosti i zakonitosti, Srbija će imati budućnost. Ima li za nas penzionere časnijeg i važnijeg posla od toga? Ko može ako ne mi da budemo primer deci koju pretvaraju u robove?

Dođite 15. marta 2016. godine na trg Nikole Pašića u Beogradu u 11 časova, da bahatima pokažemo da postojimo i da se nismo predali!

Jovan Tamburić, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije