Magazin Godine Srbija

Zaštitnik građana izražava sumnju u ustavnost zakona kojima se umanjuju penzije i plate

Saša Janković, zaštitnik građana, izrazio je ozbiljnu sumnju u ustavnost zakona kojima se umanjuju penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru.

Janković je danas, 26. novembra 2014. godine, tokom sastanka sa predstavnicima Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženja vojnih penzionera Srbije izneo uverenje da će Ustavni sud, u razumnom roku, naći vremena da odluči o podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Inicijativu za ocenu ustavnosti podneli su predstavnici USPS koji smatraju da su im donošenjem tog zakona povređena Ustavom garantovana prava, pre svega pravo na imovinu.

Navedeno je i da su predstavnici Udruženja vojnih penzionera Srbije zaštitniku građana izneli i problem koji vojni penzioneri imaju sa usklađivanjem visine penzija pošto PIO Fond ne izvršava odluku Ustavnog i presude Vrhovnog kasacionog suda i Upravnog suda.

Zaštitnik građana je pozvao predstavnike Udruženja vojnih penzionera da podnesu pritužbu na rad nadležnih organa, prenose Vesti-online.

 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija