Početna Magazin Godine Zarad brzog interneta, celo selo na mobi

Zarad brzog interneta, celo selo na mobi

Zarad brzog interneta, celo selo na mobi

Nemačka umnogome zaostaje za većinom zemalja Evropske unije kada je u pitanju pristup stanovništva širokopojasnom internetu.

Čak oko milion domaćinstva ne poseduje ovu vrstu veze. Nemačka je u februaru ove godine proglasila za osnovno pravo građana – pristup internetu.

Međutim, nije precizirano koje su brzine te zagarantovane internet veze. To je ostavljeno dobavljačima, a oni se ne trude da rade tamo gde im nije isplativo.

Zato selo Buir, u podnožju planinskog lanca Ajfel, na zapadu Nemačke, sa nešto više od 200 stanovnika nema brzu internet vezu. Seljani su predložili, a nemački Telekom je pristao, da oni prokopaju kanal za optički kabl koji će onda biti isplativ za postavljanje.

Deutsche Welle piše da im u tom poduhvatu, koji traje od letos, pomažu i meštani susednog sela koje ima brzi internet. Na ovom zadatku učestvuju svi, čak i oni stari seljani koji nemaju ni računare, ali su svesni da je internet neophodan da bi se selo održalo i dalje razvijalo.

Udruženim snagama, nadaju se da će do kraja januara iduće godine prokopati ceo kanal i da će onda Telekom ispuniti obećanje.