Početna Magazin Godine Zarad brzog interneta, celo selo na mobi

Zarad brzog interneta, celo selo na mobi

Nemačka umnogome zaostaje za većinom zemalja Evropske unije kada je u pitanju pristup stanovništva širokopojasnom internetu.

Čak oko milion domaćinstva ne poseduje ovu vrstu veze. Nemačka je u februaru ove godine proglasila za osnovno pravo građana – pristup internetu.

Međutim, nije precizirano koje su brzine te zagarantovane internet veze. To je ostavljeno dobavljačima, a oni se ne trude da rade tamo gde im nije isplativo.

Zato selo Buir, u podnožju planinskog lanca Ajfel, na zapadu Nemačke, sa nešto više od 200 stanovnika nema brzu internet vezu. Seljani su predložili, a nemački Telekom je pristao, da oni prokopaju kanal za optički kabl koji će onda biti isplativ za postavljanje.

Deutsche Welle piše da im u tom poduhvatu, koji traje od letos, pomažu i meštani susednog sela koje ima brzi internet. Na ovom zadatku učestvuju svi, čak i oni stari seljani koji nemaju ni računare, ali su svesni da je internet neophodan da bi se selo održalo i dalje razvijalo.

Udruženim snagama, nadaju se da će do kraja januara iduće godine prokopati ceo kanal i da će onda Telekom ispuniti obećanje.