Društvo Magazin Godine Srbija

Pomoć najstarijima u Užicu

Starost za seosko stanovništvo znači da su daleko bolnice i apoteke, prodavnice, pošte i banke, ali deca koja su najčešće u gradu. Zato službe užičkog Centra za socijalni rad realizuju akciju „U susret starima“, pa obilaze domaćinstva, ispituju potrebe pripadnika „trećeg doba“ starijih od 60 godina i reaguju u skladu sa zatečenim stanjem.

– Još više smo se približili ljudima iz sela Ravni, Nikojevići, Drežnik i Skržuti, da bi smo bolje razumeli njihove potrebe. Pitali smo ih sa kim žive, kakav je njihov materijalni status i imaju li pomoć bližnjih, do podataka o tome da li koriste usluge našeg Centra  – objašnjava Sandra Milutinović iz Službe za stara lica užičkog Centra za socijalni rad:
– Informacije koje smo dobili zaista su zanimljive: većina starih ima četiri razreda osnovne škole, žive mahom od poljoprivrednih penzija, a svakodnevicu im najviše olakšava komšijska solidarnost. 
Istovremeno, pokazalo se da u četiri pomenuta sela stanje i nije tako loše, kao u nekim drugim sredinama, s obzirom na to da je u većini domaćinstava sa roditeljima ostalo najmanje jedno dete. I, uglavnom je to sin, koji je odlučio da stvara svoju porodicu na očevini.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija