Početna Magazin Godine Društvo Pomoć najstarijima u Užicu

Pomoć najstarijima u Užicu

Starost za seosko stanovništvo znači da su daleko bolnice i apoteke, prodavnice, pošte i banke, ali deca koja su najčešće u gradu. Zato službe užičkog Centra za socijalni rad realizuju akciju „U susret starima“, pa obilaze domaćinstva, ispituju potrebe pripadnika „trećeg doba“ starijih od 60 godina i reaguju u skladu sa zatečenim stanjem.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– Još više smo se približili ljudima iz sela Ravni, Nikojevići, Drežnik i Skržuti, da bi smo bolje razumeli njihove potrebe. Pitali smo ih sa kim žive, kakav je njihov materijalni status i imaju li pomoć bližnjih, do podataka o tome da li koriste usluge našeg Centra  – objašnjava Sandra Milutinović iz Službe za stara lica užičkog Centra za socijalni rad:
– Informacije koje smo dobili zaista su zanimljive: većina starih ima četiri razreda osnovne škole, žive mahom od poljoprivrednih penzija, a svakodnevicu im najviše olakšava komšijska solidarnost. 
Istovremeno, pokazalo se da u četiri pomenuta sela stanje i nije tako loše, kao u nekim drugim sredinama, s obzirom na to da je u većini domaćinstava sa roditeljima ostalo najmanje jedno dete. I, uglavnom je to sin, koji je odlučio da stvara svoju porodicu na očevini.