Početna Magazin Godine Zamrzavanje umrlih – posao budućnosti (3)

Zamrzavanje umrlih – posao budućnosti (3)

Krioničari se nadaju da će jednog dana biti izmenjeni zakoni zbog kojih danas ne mogu da se podvrgnu krioprezervaciji još uvek živih ljudi

Zahvaljujući svom jačanju, krioničari se nadaju da će jednog dana pomeriti granice koje sada sputavaju njihove ambicije. Zakon o eutanaziji i asistiranom samoubistvu zabranjuje da se čovek za života podvrgne krioprezervaciji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zamrzavanje pre smrti olašalo bi, prema njihovom mišljenju, proceduru reanimacije izbegavanjem prevelike degradacije organizma usled bolesti ili starosti.

Zamrzavanje umrlih – posao budućnosti (1)
Zamrzavanje umrlih – posao budućnosti (2)

Kim Suzi, mlada američka studentkinja, postala je jedna od ikona interneta postavljanjem molbe da joj se pomogne u prikupljanju sredstava (70.000 dolara) za krioprezervaciju. Kim je bila dobila tumor na mozgu i bilo joj je ostalo još malo od života.

Krioprezervacija je bila njena nada da će u budućnosti biti nađen lek i da će moći da je izleče – prvo „od smrti“, a onda od raka. Međutim, Alcor je morao da sačeka da ona bude proglašena mrtvom pre nego što joj je obezbedio mesto u jednom od svojih frižidera.

Predsednik Alcora Maks Mor sada savetuje pacijentima da se izgladne do smrti – što neki i čine kada osete da je došao kraj. „Tužno je što smo do toga došli.“ Drugi, naprotiv, smatraju da je krionika isuviše riskantna da bi sebi oduzeli nekoliko godina života u dobrom zdravlju.

Jedno vreme ograničena na SAD, tehnika se sada širi. Nakon američkih ustanova Alcor (1972), Trans Time (1972. – trenutno ne posluje) i Cryonics Institute (1976), Rusija je postala druga država koja je 2003. dobila ustanovu za krioprezervaciju – preduzeće Kriorus trenutno ima 25 pacijenata.

Uskoro će im se pridružiti Australija, koja ove godine počinje sa izgradnjom postrojenja za krioprezervaciju, prvog na južnoj hemisferi.

Iako je „Evropa još daleko iza SAD“, kako kaže Torsten Nam, potpredsednik nemačke krioničke organizacije, Evropljani se pretplaćuju na krioprezervaciju u SAD-u ili Rusiji. Prema podacima francuskog lista Monde, jedan pretplatnik je i iz Hrvatske.

Da bi olakšali sprovođenje njihove zamisli, u evropskim zemljama postoje organizacije koje preuzimaju osnovnu brigu o pravilnom zamrzavanju i transportu tela ka udaljenim mestima gde će biti čuvani dok se ne pronađe način za njihovu reanimaciju.