Početna Magazin Godine Blogerka: Sistem zamišlja zdravog sredovečnog čoveka kome lekar nije potreban

Blogerka: Sistem zamišlja zdravog sredovečnog čoveka kome lekar nije potreban

B92 blogerka Bocvena piše o „uspesima“ Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) po pitanju ostvarenih ušteda i rešenja.

Bocvena, jedan od blogera B92 koji su krajem 2013. godine pokrenuli inicijativu da se dugoročno, održivo i sistemski reše akutni problemi u našem zdravstvu, u novom tekstu komentariše „uspehe“ Ministarstva zdravlja i RFZO-a na tom polju:

– Kao korisnik našeg zdravstvenog sistema moram da priznam da sam očajna (…) zbog stava države prema najugroženijim kategorijama – deci i starima.

Naš sistem zamišlja zdravog sredovečnog čoveka kome lekar nije ni potreban. Deca koja će umreti ili su im potrebne operacije u inostranstvu i njihove porodice koje padnu na prosjački štap i izlude od traženja i moljakanja pomoći i stari koji postaju stvari i bivaju šutnuti u ćošak da skončaju opet u očaju svojih porodica… to sistem ne zanima. Skupo je i nerentabilno.

– Potpuno prebacivanje lopte na civilni sektor (roditeljska udruženja i humanitarne fondove) je bezobrazno i pokazatelj da država ne ume i ne želi da se bavi time. Komplikovano je i zahteva saradnju sa socijalom, ministarstvom finansija i obrazovanja. Moš’ misliti. Saradnju! – piše Bocvena u svom tekstu RFZO i „uštede“.