Početna Magazin Godine Umetnost Beleške o skandalu

Beleške o skandalu

Beleške o skandalu

„Beleške o skandalu“, film Ričarda Ejra iz 2006. godine sa Džudi Denč i Kejt Blanšet. Obe su, sa razlogom, dobile više nagrada za svoju glumu u ovom filmu.

Profesorka istorije Barbara Kovet, koju igra Džudi Denč, zbližava se sa mladom profesorkom umetnosti Šibom Hart (Blanšet) koja je tek počela da predaje u njenoj školi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Barbara saznaje za Šibinu vezu sa 15-godišnjim učenikom. Obećava joj da je neće prijaviti ukoliko ova odmah raskine taj nedoličnan odnos. Stvari se nadalje komplikuju pošto Šiba to ne čini.

Film prikazuje različite aspekte odnosa dve žene, otuđenost u braku… Postavlja pitanje profesorske etike, ali i poverenja među ljudima. Međutim, ono što nakon odgledanog filma ostaje najupečatljivije jeste ogoljenost kvazi-moralnosti britanskog srednjeg staleža na početku XXI veka. Ta kvazi-moralnost nesumljivo postoji diljem sveta.

Upiranje prsta u nekoga ko u traganju za ljubavlju ruši društveno dozvoljene granice dok mi, čeznući za tom istom ljubavlju rušimo te iste norme samo neprimećeno jer je pažnja i osuda društva usmerena na osobu na koju mi, visokomoralni, ukazujemo.