Početna Magazin Godine Zabavni parkovi sve više privlače najstarije Japance

Zabavni parkovi sve više privlače najstarije Japance

Zabavni parkovi sve više privlače najstarije Japance

Zabavni parkovi su prvobitno projektovani za zabavu porodica sa decom. Ali danas, u Japanu, zemlji sa najstarijim stanovništvom na svetu, uprave ovih zabavnih centara traže načine kako da privuku starije ljude da bi nadoknadili sve veći gubitak mlađe publike.

Fotografija iz teksta „Nagoro – japansko selo koje naseljavaju lutke

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ako ljubav ne zna za godine, zašto bi bilo drugačije sa zabavom?

Japanski zabavni parkovi već izvesno vreme pokušavaju da primame starije osobe. Činjenica je da je reč o zemlji koja ima jedan od najnižih nataliteta na svetu, te je, silom prilika, iz godine u godinu sve manje dece koja dolaze da se zabave u ovim kompleksima.

U ovom demografskom kontekstu bez presedana u istoriji čovečanstva, u centrima za zabavu tipa Diznilenda, zaposleni se trude da privuku „novu klijentelu“ starijih ljudi. Potrošači koji imaju vremena i novca – dakle, savršena „meta“ za ovu vrstu posla koji mora da se suoči sa promenom svojih struktura.

Na primer, tokijski Diznilend sada nudi atrakciju za decu „Lilo i Stič“ sa stajanjem za mlađe generacije i sedenjem za starije klijente. U okviru tog istog parka, mnogi restorani koji su otvoreni ovog leta 2015. godine, imaju u vidu tri generacije Japanaca: decu, odrasle i najstarije. Ideja je da se obezbedi zabava za sve i slobodno vreme učini mostom između različitih generacija.

Ali, to nije sve! Drugi zabavni parkovi, poput Jomiurilenda, takođe će prilagoditi svoju ponudu. Oni imaju u ponudi atrakciju u kojoj je reprodukovana proizvodna linija u fabrici, sa radionicama prema meri, za svakoga. Najstariji Japanci prosto obožavaju ovakvu zabavu.

Konačno, zabavni park Kingdom of Health and Beauty (Kraljevstvo zdravlja i lepote), koji se nalazi u prefekturi Nagasaki, u potpunosti je posvećen dobobiti i zdravlju. Pored svih mogućih dodataka ishrani, nudi čak i zabavni zdravstveni pregled.

Prema najnovijim podacima, stariji Japanci već predstavljaju trećinu posetilaca zabavnih parkova. To je procenat koji će rasti u narednim godinama ako se ima u vidu kombinovani uticaj starenja japanskog društva i prilagođavanja ovih parkova starijoj publici.

Mogu vas zanimati i tekstovi: