Foto albumi Umetnost i starost

Nagoro – japansko selo koje naseljavaju lutke

Slika: Nagoro - japansko selo koje naseljavaju lutke kao simbol izumiranja

U Nagoru, Japan, na svakom koraku mogu videti krpene lutke napravljene po sećanju na ljude koji su nekada živeli tu.

Mestašce Nagoro na ostrvu Šikoku, najmanjem od četiri glavna japanska ostrva, nekada je vrvelo od ljudi. Tu se nalazila velika kompanija koja je zapošljavala većinu meštana. Nje odavno više nema, a u Nagoru sada živi samo 37 ljudi.

Ali je zato, na prvi pogled, ono još uvek puno stanovnika: koji rade u polju, sede na klupi, pecaju, nadgledaju vatru, sade cveće… Kada se bolje pogleda, vidi se da su to lutke. Velike, krpene, punjene – lutke!

Njih pravi Ajano Cukimi (64) koja se pre deset godina iz Osake vratila u svoj rodni kraj i zatekla opustelo mesto. Prvo je napravila lutku po sećanju na svog oca, a onda su došle i ostale. Ona ih šije, šminka, oblači.

Sada ih je više od 350 i raspoređene su po celom selu, pa ih ima i na ulasku u dolinu u kojoj je smešteno selo. U školi je, pre njenog zatvaranja, bilo dva đaka i jedan učitelj. Ajano je napunila školu lutkama koje predstavljaju đake, a škola pored učitelja, sada ima i direktora.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija